söndag 8 april 2007

Traditioner: Påsken


I år sammanfaller den protestantiska, katolska och ortodoxa påsken vilket är ovanligt. Likt i många andra länder är det sammankopplat med många traditioner; både kyrkliga och folkliga. Påsken firas normalt i tre dagar i Bulgarien. Liksom i Sverige så är påsken den stora ägghelgen. Man färgar och målar ägg på skärtorsdagen, Veliki tjetvărtăk, eller på lördagen, Velika săbota.
Enligt gammal tradition ska mormor/farmor i huset rita ett kors på pannan på barnen med ett rödfärgad ägg. Detta ska bringa hälsa och hålla barnen friska. Ägget förvaras sedan framför en ikon i lådan som man förvarar hemgiftskläderna. Alternativt kan man gräva ned det mitt i en åker för att få skydd mot hagel.
Påsken är också förknippat med bröd bakat på surdeg och som går under olika benämningar i Bulgarien. Brödet dekoreras ofta med ägg. Man äter också en slags sockerkaka, kozunak.
Den midnattsmässa som hålls till påskdagen är ganska populär. På påskdagen hälsar man alla med Hristos voskrese! Kristus är återuppstånden. Man svarar då med Voistinu voskrese! Han är sannerligen återuppstånden.

1 kommentar:

Anonym sa...

tack för all information om påsken i bulgarien har verkligen hjälpt mig med skolarbetet. hade ingen aning att de firade påsk där.
TACK!
// elev på kunskapsskolan :)