tisdag 17 april 2007

Taxipriser

Taxi i Bulgarien är ett äventyr, i synnerhet kring turistorterna. Egentligen är taxi billigt och i Varna där jag normalt hör hemma gäller följande priser:
Dagtaxa: 0,79 lv startavgift sedan 0.59 lv/km
Nattaxa: 0,99 lv startavgift sedan 0.69 lv/km
Sedan tillkommer 0,20 lv per minut när man står still/väntar.
1 lv = 4,60 kr (20 lv är ca 100 kr)
Detta gör att jag tar mig runt i Varna på normalt ca 15 spänn.
Men, taxibranschen verkar enligt naturlag vara skum så ock i Bulgarien. När turistsäsongen närmar sig stormar svarttaxin från hela Bulgarien Svartahavskusten även om de flesta kommer från närområdet.

Dessa chaufförer (eller snarare bedragare) kan kräva så mycket som 10-15 lv kilometern (50-70 kr). En tur mellan Sunny Beach och Elenite kostar ca 40 lv (nästan 200 kr) för en mil, rena rånet enligt bulgariska förhållanden. Om man inte gjort upp om priset i förväg kan det dra iväg ännu mer. Dagligen utbryter bråk mellan taxichaffisar och resenärer pga. orimliga priser.
Mellan dessa svarttaxin och yrkeschaffisar råder rena kriget. Om en svartåkare skulle närma sig en ordinarie ”taxistolpe” kan det hända grejer. Det har hänt att stora polisinsatser fått krävas för att upprätthålla ordningen (fast var det inte så på Arlanda nyligen?)
Taxiorganisationerna kräver att samhället ingriper och helt enkelt förbjuder tillträde för svarttaxi i och omkring turistorterna. Dessa svartchaffisar behöver inte betala den månatliga taxan på 1000 lv som krävs för yrkestrafik i turistorterna.
Nu är bilden inte helt så svart-vit heller eftersom det ändå rör sig om Bulgarien. Även yrkesförarna saltar notan rejält och brukar kräva 5-10 lv kilometern (alltså en tiodubbling av normalpriset). Naturligtvis kör man utan påslagen taxameter. Om du kräver kvitto får du i bästa fall en oförstående blick, i sämsta fall en snyting. Som ursäkt så säger man att taxametern just idag har gått sönder även om en del förare sägs svara mer uppriktigt att man skördar på sommaren för att leva på vintern.
Detta gör att om du till exempel tar en taxi från Burgas till Sunny Beach så kan du få betala 25 lv eftersom det då är möjligt att hitta en taxi för normalpris med lite tur (eller snarare mycket?). Åt det andra hållet kommer du däremot att i värsta fall åka på en nota på upp till 300 lv om du åker svart och oförhandlat. Det är i praktiken helt omöjligt att hitta någon som kör till något som liknar normalpris från en turistort.
I Varna finns 2500 taxibilar normalt men under sommaren fördubblas de. Till dessa ska läggas till svarttaxibilarna ”bakshite” (av bakshish dricks/muta). De är specialiserade på utlänningar och turister eftersom de inte har nån koll på vad en taxi borde kosta. Om du beställer en körning inom Varna kanske du kommer undan med dubbla priset. Om du däremot begär en körning till en turistort som Golden Sands så kan det bli hur dyrt som helst om du inte förhandlar i förväg (vilket man också bör göra inom Varna).
Många av dessa svarttaxin hittar man kring busshållplatser där de försöker ragga kunder. Undvik framför allt bilar som inte ser ut som taxibilar. Det är inte ovanligt att de som kör dessa bilar är kriminella och det hela kan sluta med mer än bara en saltad nota. Mitt tips är att alltid ta bussen om möjligheten finns. En biljett Golden Sands till Varna är dessutom ca 7 kr och ”taxipengarna” som blir över räcker till en rejäl middag med dryck i Varna.
Det kan tilläggas att situationen i Sofia också är problematisk men att det aldrig når nivån vid Svartahavskusten. Fast från flygplatsen får man passa sig. Sofia är dock ingen turiststad varför andelen ”opportunistiska” chaffisar är lägre.

Inga kommentarer: