Så var det dags igen för vargjakt i Sverige. Frågan är hetare och mer känslosam än någonsin. En artikel i Aftonbladet om detta har just nu 1310 kommentarer. Jag har tidigare konstrastrerat vargfrågan i Sverige med hur den är i Bulgarien. Även om jag inte har något bra svar på varför nyhetsvärdet och känsloläget när det gäller varg är så olika länderna emellan så gav en artikel i DN i dagarna ytterligare en ledtråd till svaret på detta.
Enligt DN-artikeln är en mycket viktig anledning att i Sverige (och Norge och Finland) sker ofta jakt med lösdrivande hund. Dessa hundar riskerar då att ge sig in i något vargflocksrevir där den uppfattas som ett hot och konkurrent av vargarna och därför riskerar att dödas. Dessutom förhåller vi oss ofta till dessa jakthundar som om de vore familjemedlemmar vilket gör att vårt engagemang för vargfrågan blir extra stort. Engagemanget är fortsatt stort även om det verkliga antalet vargdödade hundar inte är särskilt stort, i synnerhet om man jämför med andra dödsorsaker bland hund.
Det får till följd att jägarna är starkt pådrivande när det gäller vargjakt i Sverige medan i t.ex. Bulgarien det är tamboskapägarna som är drivande i frågan. Jakt med lössläppt hund förekommer knappt, samt att förhållandet mellan jägare och hund som regel inte är särskild nära. Tamboskapägarna utgör ingen särskilt stark lobbygrupp i Bulgarien heller.
Jägarna i Bulgarien vill ju förstås gärna jaga varg och gör det också. Det är tillåtet. Det förekommer rent av en viss jaktturism även om den är liten. Rovdjursjakt var ju tidigare den kommunistiska nomenklaturans priviliegium medan det numera mer är en fråga om plånbok och kontakter. Men de bulgariska jägarna har inte som mål att minska vargstammen. De vill just bara jaga varg. Därför är det inte ett problem i Bulgarien för jägarna att det finns ca 2000 vargar där, medan existensen av ett par hundra vargar i Sverige skickar hela den svenska jägarkåren i spinn. Attityden bland jägare här i Sverige är ju att starkt reducera eller rent av eliminera vargstammen. Bulgariens jägare ser istället att den är kvar så att denna oerhört statusfyllda jakt kan fortsätta.
Om det fanns ett fungerande system med ersättning för rovdjursdödad boskap i Bulgarien så skulle verkligen rovdjursfrågan bli en ickefråga i Bulgarien. Men om det blir så någon dag återstår att se.
lördag 15 januari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
att vargfrågan är så känslig här i sverige är ju inte riktigt sant då mestadels av våran befolkning vill ha varg. men kom till dalarna och prata vargfrågor då är det en annan sak. varför ? jo för att säkert 70 % av "svenska" vargarna bor i Dalarna och Gävleborg.. själv jägare och det är inte roligt att ha jaktmarker på ett revir med 10 tal vargar (+ alla andra revir runt om)och reviret bara växer och det talas om att "planteras" in flera, klart jägare lackar ur..
vargarna får inte va i lappland för då blir det en dyrt för staten då samernas renar blir tagna..
och neråt i sverige vill dom inte ha dom heller då hjorten då kommer bli utsatt..
men här i dalarna/gävleborg kan vi ju ha alla vargar och inte nog med det ska det flyttas hit flera !
vilken djä... idioti, sprid ut dom i hela sverige och håll ner reviren så är det inga problem...
2 hundar togt direkt innna jakten ens börjat på mina jaktmarker..
och här uppe börjar vargarna t.o.m synas i tätbebyggelsen och regeringen vill plantera in flera, detta komer bli ett problem om det fortsätter i den utsträckning det gör nu, antingen kommer jakten att sluta helt eller så kommer jägare ta lagen i egna händer till slut..
Skicka en kommentar