måndag 9 augusti 2010

Värmebölja

Då jag är på plats i Varna så kan jag bara konstatera: det råder värmebölja. Nu är i och för sig värmeböljor ingenting ovanligt i Bulgarien. Varje år infaller perioder med temperaturer kring 35 grader eller mer på olika håll i landet. Men, det som skiljer årets värmebölja från andra är den höga luftfuktigheten och den höga havsvattentemperaturen.

Igår var det till exempel 33 grader här i Varna. Det kan tyckas varmt men ändå inte särskilt hett. Luftfuktigheten var dock närmare 90 % vilket enligt meteorologerna gör att upplevd temperatur är cirka 45 grader. Det kan nog stämma då man verkligen känner hur hettan kryper in överallt. Det är ett ständigt svettande. Nattetid blir det lite svalare men inte så mycket svalare. Hittills så ligger nattemperaturen kring 28 grader men med så hög luftfuktighet att man undrar om det verkligen blev så mycket svalare bara för att solen försvann.

Men någonting jag inte upplevd på 20 år i Bulgarien är att vattentemperaturen har brutit 30-gradersvallen. Just nu är havsvattentemperaturen kring 30 grader längs hela den bulgariska svartahavskusten. Det måste vara kring rekordnivåer enligt mig. Enligt prognoserna ska det bli ännu hetare i veckan varför det inte är omöjligt att vattentemperaturen blir 31 grader, kanske mer på vissa ställen.

Förklaringen till detta kan vara värmeböljan i Ryssland som pressar het luft mot Bulgarien över Svarta havet. Den heta luften tar då upp fukt från det numera ganska så varma Svarta havet. Dock har jag inte sett någon mer utförlig förklaring till den rådande värmeböljan varför detta bara är en spekulation från min sida. Men nog verkar den rimlig.

En stund senare visade den 41 grader.

Edit 2010-08-12
Värmen fortsätter. Medierna meddelar att havet nog aldrig varit varmare, men någon referens till statistik har jag inte sett. Normalt så är det sällan över 30 grader längs Svartahavskusten tack vare havet, men t.ex. igår uppmättes Bulgariens högsta officiella temperatur för dagen i Varna med 36 grader. Den nämaste veckan förväntas temperaturen att stiga ännu ett snäpp.

Inga kommentarer: