måndag 2 augusti 2010

En spännande upptäckt

Häromveckan gjordes ett spännande arkeologiskt fynd i Bulgarien. Vid utgrävningar på den lilla ön Sankt Ivan (Свети Иван Sveti Ivan) utanför Sozopol fann man ett litet alabasterskrin som man förmodade innehöll reliker av Johannes Döparen. Nu gick det inte att öppna det med en gång då man ville göra detta i sällskap med Bulgariens arkeologiska elit och kulturminister, och framför allt, i sällskap av tevekameror. Dessutom måste någon kyrkans man läsa böner över relikskrinet innan det öppnas.

Självklart var spänningen stor när förseglingen igår söndag bröts och skrinet äntligen öppnades. Till de närvarandes glädje visade det sig att det verkligen innehöll bendelar. Professor Popkonstantinov som ledde proceduren förklarade att detta nog verkligen var reliker av Johannes Döparen.

Professor Popkonstantinov

Skrinet kommer antagligen att ställas ut i Sozopols historiska museum, medan relikerna kommer att tillfalla kyrkan. Tillsvidare ska de ställas ut i kyrkan Sveti Georgi i Sozopol.

Det måste dock tilläggas att det inte finns något sätt att ta reda på om detta verkligen är reliker av Johannes Döparen. Flera andra kyrkor runt i den kristna världen hävdar att de också har reliker av Johannes Döparen. Bland annat finns hans skalle på flera ställen.

Då jag tycker att det finns en tendens hos flera forskare i Bulgarien att se historieforskningen och arkeologin genom ett nationalistiskt filter så kommer nog relikerna från S:t Ivan att bli officiellt förklarade för varande från Johannes Döparen. Det går ju inte att bevisa att det inte är hans reliker.

Fast fyndet i sig är fascinerande, oavsett vems är relikerna. Det verkar vara från äldre bysantisk tid och åtminstone 1000 år gammalt. Det är ju faktiskt inte helt osannolikt att relikerna har ansetts riktiga ända sedan tidig kristen tid för snart tvåtusen år sedan. På ön S:t Ivan byggdes redan kring 500-talet ett kristet kloster och kyrka på resterna av ett romerskt tempel.

Så vitt jag vet går det inga regelbundna turer till ön som ligger en knapp kilometer från Sozopol. Jag tycker nog dock att den har en potential att bli ett trevligt utflyktsmål för tuister som vill uppleva lite natur och kultur. Ön är ju dessutom ett naturreservat. Den är för övrigt den största av de fem bulgariska öar som finns i Svarta havet.

Inga kommentarer: