tisdag 20 januari 2009

Sårade känslor

Nu har man täckt över det konstverk som representerade Bulgarien i Prag. Konstverket har gjorts av den tjeckiske konstnären David Cerny och var beställt som ett humoristiskt inslag under det tjeckiska ordförandeskapet för EU. Konstverket avbildar Bulgarien som en turkisk huktoalett. Sverige avbildas som en JAS-vinge i ett IKEA-paket.Detta har naturligtvis rört upp känslorna i Bulgarien. Från officiellt håll har protesterna varit högljudda då man anser att denna avbildning är en kränkning. Att landet avbildas som en toalett kan man förstå rör upp känslorna, men att det rör sig om en företeelse som man i Bulgarien förknippar med Turkiet gör det än provocerande. Det blir så att säga två fel av två möjliga. Nationalism och nationell stolthet är viktiga i Bulgarien och nästan alla partier är mer eller mindre nationalistiska. Socialistpartiet BSP som ingår som största parti i regeringskoalitionen är inget undantag.

Påtryckningarna från Sofia har nu lett till att konstverket täckts över med svart tyg. Detta räcker dock inte, utan den Bulgariska nationalbanken hotar med att utebli från EU-möten om inte avbildningen avlägsnas.

Dessa starka reaktioner har inte bara med sårad nationell stolthet att göra. Regeringen i Bulgarien är hårt ansatt av en protesterande befolkning missnöjd med situationen i landet. Gaskrisen nu i januari har också haft en katastrofal inverkan på regeringens popularitet. Därför är denna ”konstverkskris” inte bara ett uttryck för en omogen politisk kultur, utan ännu mer för ett sätt att få media att prata om något annat än regeringens fiaskon på hemmaplan.

Jag håller med den bulgariska tidningen Dnevnik som säger att Bulgarien, i och med övertäckningen, nu mer liknar någonting mellan ett svart hål och ett svart får. Kanske en ännu bättre metafor över dagens Bulgarien.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ska man skratta eller gråta. Tror att Bulgarien nu verkligen har lyckats sänka sitt rykte ännu ett par steg. Vilket man ju måste säga är otroligt duktigt...

Anonym sa...

Tror att Bulgarien har ett dåligt ryckte av människor som aldrig varir där ! Jag var besökt Varna och några ställen vid Svartahavs kusten och jag har för det mest blivit mycket bra bemött av bulgarerna.
Ad Hoc om du gör en Varna guide så har jag som förslag att vara lite personlig. Välj dina guldkorn i Varna och inte bara de man kan läsa om i reseguider. Katedralen i Varna har de flesta sett. Tack för bloggen.

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Det är ju sånt här beteende som bidrar till att Bulgarien ofta ses negativt. Vissa andra avbildningar var i mitt tycke mer tveksamma som att Tyskland avbildas som motorvägar som bildar ett mönster misstänkt likt ett hakkors.

Visst, det handlar mycket om symbolpolitik för att dra uppmärksamheten från något annat och/eller få det att se ut som om politikerna gör något.

Det intressanta är att många i Bulgarien tycker att det är ett rätt kul konstverk eftersom Bulgarien är fullt av primitiva toaletter, i synnerhet på landbygden. Men även många hus i de exklusiva stadsdelarna på Vitoshas sluttning i Sofia (alltså en del av huvudstaden) till exempel saknar avlopp, utan har septisk tank. Dessa personer som inte är kritiska mot konstverket tycker att det är bättre att åtgärda det som skapar ett dåligt rykte än att försöka dölja det istället.

Daniel: Jag, som du kanske förstår, gillar Bulgarien. Det minns många trevliga människor och intressanta platser etc. Syftet med bloggen är bland annat att sprida denna positiva bild. Att många har en dålig bild av landet beror oftast på okunskap och missförstånd. Tyvärr så gör den politiska utvecklingen en förtvivlad i Bulgarien. Jag försöker skriva om det, men försöka att sätta händelserna i ett sammanhang. Det finns ju trots allt en anledning till att saker händer.

Vad det gäller Varnaguiden så har jag varit inne på att göra en mer personlig sådan, men jag är inte säker på att det är rätt sätt. Jag kan uppskatta en massa saker i Varna eftersom jag är bekanta med dem, att de har en intressant historia eller bara allmänt trivsamt.

Den typiske läsaren av guiden har ju helt andra förutsättningar. Man vet väldigt lite och kanske helst vill få tips på fantastiska saker som man kan berätta om sen. Det lutar åt att det blir en kompromiss: jag berättar vad jag tycker om att göra i Varna samtidigt som jag ger tips lite allmänt så att läsaren själv kan välja ut det som verkar intressant.