söndag 6 juli 2008

Stjärnsmäll i Sofia

Jag har varit några dagar i Sofia vilket bland annat inneburit att jag inte har haft tillgång till Internet dessa dagar, men å andra sidan var det händelserikt värre. Klockan 6.28 i torsdags vaknade jag av två riktigt ordentliga explosioner, som sedan följdes av ytterligare explosioner med ojämnt intervall. Explosionerna var av sådan kraft att fönstren skakade och billarmen gick igång ute på gården. Det var förstås omöjligt att förstå med en gång vad det var för något eftersom ingenting särskilt syntes, men av nyheterna framkom att ett militärförråd utanför Sofia exploderat, ca 10 km från där jag bodde varför man förstår styrkan på explosionerna.

Det som hade exploderat var gammal, utgången ammunition och sprängmedel. Ingen person hade dock skadats. Det hela blev förstås dagens toppnyhet och hela den politiska eliten engagerades. Ett antal ministrar engagerades vilka fick förklara att det inte var någon större fara för liv och lem, att inga giftiga ämnen eller radioaktivitet hade kommit ut i luften. Oppositionen samt Sofias borgmästare, Bojko Borisov, tog förstås tillfället i akt att attackera de styrande som kunde tillåta sådana här saker att ske. Syftet var förstås att ånyo visa att de styrande partierna är oförmögna att styra landet och att vanligt folk får lida av deras inkompetens.

Explosionerna ledde också till att Sofias flygplats stängdes efter att man upptäckt att ett större metallföremål slagit ned där. Efter sedvanligt kaos och informationsvakuum så öppnade flygplatsen först framåt kvällen. Ankommande flyg omdirigerades till Plovdiv.

Orsaken till explosionerna är fortfarande oklara eftersom man inte kan närma sig området förrän om några dagar av säkerhetsskäl. Spekulationerna är dock många, särskilt eftersom gammal ammunition och sprängmedel inte brukar självantända. Många lutar åt att det rör sig om ett försök att dölja oegentligheter med illegal försäljning av ammunition och sprängmedel. Fast jag vill dock inte heller utesluta gammal hederlig inkompetens som orsak eftersom det är känt att hanteringen av dessa saker ibland är mer än vårdslös.

Annars så var sig Sofia rätt så likt. Bilkörning där är inte för de lättstressade eller för de som bryr sig om andras körning lika mycket som sin egen. Tempot är högt och många kör lite där det är möjligt samtidigt som det är trångt med alla spårvagnar och bussar. Om trafiken i Stockholm stressar dig så ska du aldrig köra bil i Sofia (eller annan större bulgarisk stad heller). Här gäller att gilla läget samt hålla koll åt alla håll.

Jag fick också tillfället att uppdatera mig lite på vad som sker i Sofia vilket inte var helt fel eftersom jag håller på att skriva en liten snabbguide till staden, delvis influerad av en artikel i DN för ett par månader sedan. Snabbguiden dyker upp här på bloggen vad det lider.

1 kommentar:

Iva sa...

"Här gäller att gilla läget samt hålla koll åt alla håll." Haha, såå rätt! Efter att man har kört i Sverige är det verkligen skrämmande att köra i Bulgarien, total anarki, speciellt i huvudstaden!