tisdag 29 juli 2008

Skattefiffel

Att skattemoralen är låg i Bulgarien är ingen hemlighet. I ett försök att få restauranger på Svartahavskusten att betala mer korrekta skatter bevakade man nyligen ett tiotal restauranger för att se hur de redovisade sin försäljning. Det är känt att många restauranger uppger en löjligt låg omsättning samtidigt som man betalar endast minimilönen. Följdaktligen betalar man då väldigt lite i skatt och sociala avgifter. Det inspektörerna gjorde var att bevaka att man verkligen slog in allting som betalades. Detta ledde till att dessa restauranger helt plötsligt ökade sin omsättning med upp till 1300 % (!). Man kan på goda grunder anta att situationen är likadan inte bara på Svartahavskusten, utan i hela landet.

Men, dessa inspektioner kommer knappast att förändra situationen. Syftet är nog snarare att uppmärksamma att det sker ett massivt skattefusk i landets företag och att politikerna måste stärka skatteverkets möjligheter att driva in skatt. Jag tror dock att detta är förgäves. Många lagstiftare och inflytelserikt folk har naturligtvis inget större intresse att stärka statens möjligheter till skatteindrivning eftersom de själva har stora fördelar av en svag skattelagstiftning.

1 kommentar:

Christer J sa...

Vad dyrt det kommer att bli om dom ska skatta för alla svarta pengar som kommer in på krogarna och i butiker och på andra ställen, då kommer vi inte att ha råd att semestra i Bulgarien längre.