söndag 6 juli 2008

Kaliakra

Trots att jag varit så många gånger i Bulgarien har jag aldrig varit vid Kaliakraudden (Нос Калиакра Nos Kaliakra). Den ligger ca en timmes bil/bussresa norr om Golden Sands och Albena. Det är en hög och långsmal udde som går långt ut i havet. Längst ut finns rester efter medeltida befästningar. Det finns också lämningar efter ett romerskt bad. Det som är mest fascinerande är egentligen inte alla forntida ruiner, utan själva udden som är en 70-80 meter hög långsmal klippa som sticker långt ut i havet. Utsikten är storslagen och frånvaron av stängsel vid de lodräta klipporna skulle få ett svenskt skyddsombud att lämna in omedelbart. Har man lite tur kan man se delfiner hoppa omkring i havet. Stället är väl värt att spendera en efter- eller förmiddag vid, särskilt innan det hinner bli en riktig turistfälla. Kombinera gärna utflykten med ett stopp i Baltjik som är en charmig liten stad vid havet norr om Albena.

7 kommentarer:

Gita sa...

Hej Håkan!
Tack för att du skriver så bra och upplysande om Bulgarien. Jag har hängt med din blogg i drygt två år och läser med stort intresse. Min familj var i Sveti Vlas förra året och har valt att åka till Obzor detta år. Har du något att rapportera om Obzor i år? Hur är det där? Vi vill gärna veta mer.

Tom sa...

änligen lite ny intressant läsning till morgon kaffet.
fortsätt uppdatera din underbara blogg Håkan.
/Tom

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Tack for uppskattningen. Jag forsoker uppdater sa gott jag kan, men jag har mycket oregelbunden tillgang till Internet. Inlaggen skriver jag pa en laptop som tyvarr inte ar uppkopplad.
Om Obzor vet jag inte sa mycket om i ar.

Iva sa...

Min syster var i Obzor för några dagar sedan och var jätteimponerad att staden inte har påverkats av den okontrollerade byggnadsverksamheten som pågår i de andra städerna vid havet. Obzor är fortfarande samma lilla by som för 6-7 år sedan med undantag för en lägenhetskomplex som iaf inte är precis inne i staden.

Anonym sa...

Hej! Jag ska resa till Bulgarien snart, och ska ensam ta mig från Sofias flygplts till Sozopol där bekanta väntar. kan bara några få ord på bulgariska, samt ingen tyska/polska/ryska, tror du det blir svårt för mig? planerar ta taxi från flygplatsen so sen buss från sofia-sozopol. har aldrig vart där, är det ngt ja ska tänka på tycker du? Anna!

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Det ska nog inte vara några problem tycker jag. Förbeställ taxi inne i flyplatsen så är risken mindre för att bli uppskörtad. Jag är inte helt säker på hur mycket det kostar nu men max 25 leva låter rimligt. Säg bara att du skall till avtogarata (busstationen). Egentligen heter den centralna avtogara, men ingen har ork att säga ett så långt namn.
Bussresan kostar kring 28 leva och tar knappt 6 timmar. Du har säkert kollat på http://www.centralnaavtogara.bg/
Kom bara ihåg att nästan ingen buss har Sozopol som slutdestinationm men om du söker på webbsidan ovan så ser du vilka du har att välja på.

Denis sa...

Tackar för en trevlig blogg ska ner till Bulgarien den 3:e Augusti

Bor i Shumen i våran lägenhet där ska b.la besöka Kaliakra och Veliko tornovo