torsdag 4 december 2008

Big Mac och prisnivån i Bulgarien

Ett sätt att jämföra ekonomier mellan länder är att kolla på BNP och slå ut det per invånare. Bulgarien ligger då på ca 25 % av Sveriges. Det blir dock inte alltid så där jättebra bl.a. eftersom ingen köpkraftsjustering görs. Med en köpkraftsjusterat BNP så ligger Bulgarien på ca 30 % av Sveriges. Det säger dock inte så där mycket om prisnivån i Bulgarien.

Ett annat sätt är det så kallade Big Mac-indexet som jämför priserna på en Big Mac i olika länder. Det är ett förenklat sätt att ta hänsyn till köpkraftspariteten och få en mer "riktig" bild av prisnivån i ett land.

En Big Mac är ju identisk i alla länder. Däremot görs den oftast av inhemska produkter varför ett sådant index är mer rättvist. Priset på en hamburgare ger därför en bättre bild av prisnivån. Men, om man vill ha en ännu bättre uppfattning om köpkraften så kan man titta hur länge man måste jobba i respektive land för att tjäna ihop till en Big Mac.

Enligt Wikipedia så måste en bulgar jobba i snitt 69 minuter för att kunna köpa sig en Big Mac. Det förärar landet en niondeplats från botten räknat på hur länge man måste jobba. Jag vill minnas att en Big Mac kostar drygt 3 leva i Bulgarien (dubbelt så mycket i Sunny Beach dock). Det är ca 15 kronor.

Man kan dock trösta sig med att det räcker med att jobba något mer än 50 minuter för att köpa ett paket cigarretter av känt märke. Ett paket cigg är alltså något billigare än en Big Mac. Eftersom nästan varannan bulgar röker så går första jobbtimmen åt att tjäna ihop dagens cigg.

Man kan också konstatera att förhållandet i pris mellan Big Mac och ett paket cigg är ungefär samma i både Sverige och Bulgarien, dvs. en Big Mac kostar ungefär som ett paket cigg. Däremot behöver vi knappast jobba en timme för att köpa något av det. Nettolönen (alltså efter skatt) är i Sverige i genomsnitt 107 kronor enligt SCB (saknar länk). Vi behöver alltså jobba i ca 25 minuter i Sverige för att köpa ett paket cigg eller en Big Mac.

En bulgar måste dock jobba i ca en timme för att kunna köpa en produkt som i Sverige är mer än dubbelt så dyr.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej ! Tycker din blogg är väldigt bra ! Jag gillar bulgarien så det är trevligt och läsa det du skriver. Det vore intresant att veta vad du gör i Bulgarien, bor du i Varna ?

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Tack så mycket. Jag gör mitt bästa även om det är svårt med tiden.
Jag bor för det mesta i Uppsala, men ett par månader om året bor jag i Varna. En ganska trevlig stad när man väl lär känna den. Tänkte försöka ta mig och skriva nån slags guide till Varna nån gång under vintern.

Anonym sa...

Trevligt ser fram emot att läsa din guide om Varna. Jag har besökt Varna ett antal gånger och tycker att det är mycket fint där på sommaren. Vad kostar det att köpa enklare lägenhet i Varna, t ex en liten 2:a ? Och vad ligger hyran på om man väljer en hyresrätt istället, om de har dvs.

Flavian sa...

Hur mycket kostar en Big Mac i Bulgarien EXAKT?

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Det exakta priset minns jag inte riktigt. Länge kostade en Big Mac 2,99 leva, men nu är det typ 3,59 leva även om jag inte är helt hundra. I euro ska priset vara 1,84 i alla fall och det verkar ju stämma bra med detta pris (1 euro = 1,95583 lev, fast växelkurs). Big Mac-indexet används bl.a. för att argumentera att levan är starkt undervärderad genetmot euron och dollarn.

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Hmmm... bostadspriser och Bulgarien är lite knepigt just nu som kanske framgår av bloggen. Enklast för att få en bild av priserna i Varna är att gå in på http://www.imot.bg/pcgi/main.cgi?lang=3
och kolla. Inte allt är översatt dock, men det brukar gå bra att förstå. Där går det även att söka på hyreslägenheter. Hyresrätter som i Sverige finns knappt förutom om det rör sig om kommunägda bostäder. Oftast hyr man i någonting som påminner om andrahand istället, även om man ska bo i flera år i samma lägenhet.

Tom sa...

kan tilläga att en Big Mac och co (altså burgare,strips,dricka) kostade 9,99 Leva ca:50:-sek i Sunny Beach i somras, men då är det nästan dubbelt så dyrt i turistorterna än på andra ställen.