torsdag 20 december 2007

Istället för julmust

I Bulgarien finns ingen julmust. Egentligen finns det inte heller någon annan dryck som förknippas med julen. Däremot har man boza боза. Det är en dryck som är besläktad med kvass och svagdricka.

Boza finns i de flesta balkanländer och Turkiet eftersom den blev spridd via det osmanska riket. I Rumänien kallas den dock bragă. Man tror att bozan kom till Bulgarien via Albanien eftersom den bästa bozan anses göras där.

Boza framställs i Bulgarien genom att jogurtbakterier tillsätts till hirs och vatten och får jäsa. Blandningen filtreras och sötas med socker. Boza går att göra på andra sädesslag och med andra sötningsmedel, men en riktig boza görs på hirs och socker. Resultatet blir en ljusbrun dryck med en söt och lite syrlig smak. Alkoholhalten är mindre än i lättöl. Den dricks framför allt tillsammans med de färdiga frukostar eller mellanmål – zakuski закуски - som säljs i stånd och kiosker lite överallt.

Att använda jogurtbakterier för jäsningen är typiskt för bulgarisk boza. Den bästa bozan anses framställas i staden Radomir i västra Bulgarien. Där hålls också den enda festival som finns till bozans ära. Där finns också den enda statyn tillägnad en bozatillverkare – bozadzjija бозаджия.

En bozadzjija

Likt den svenska julmusten så överlever bozan trots inflödet av allehanda konkurrerande drycker. En viktig anledning förutom en stark tradition är att bozan är näringsrik om än ganska söt. Sen att den anses få kvinnors bröst att bli större har knappast inverkat negativt på dess popularitet.

Inga kommentarer: