Den 4:e november hölls så den andra omgången av lokalvalen i de valkretsar där ingen kandidat fick mer än 50 % av rösterna i första omgången. Än en gång blev det en framgång för GERB - Sofias borgmästare Bojko Borisovs parti – som vann i 10 regionshuvudstäder. Socialisterna, BSP, ryckte upp sig lite och lyckades ta hem segern i 11 regionshuvudstäder.
Det ska noteras att valdeltagandet var ännu lägre denna gång med t.ex. drygt 14 % i Sofia. Många protester har inkommit till valnämnderna då många kandidater anser att det inte har gått riktigt till. Bland annat rapporteras det om ett omfattande röstköpande. Än så länge är det klart att valen till s.k. byborgmästere måste göras om på 16 orter i landet.
Ett resultat av lokalvalen är att GERB befäster sin position som det nu ledande partiet i Bulgarien. BSP har gjort en mängd dåliga val men hänger trots allt kvar. Även om BSP själva säger att man fortfarande är det ledande partiet så är det enligt min åsikt lite för sargat för att vara det just nu. Däremot så kommer BSP i kraft av tradition och organisation ändå att vara en het kandidat till seger i parlamentsvalen 2009. Det ser ut som om det kommer att stå mellan GERB och BSP vid dessa val. Men det är ännu så länge bara spekulationer eftersom det emellanåt är tvära kast i den bulgariska politiken.
Simeon II:s parti NDSV gjorde ett mycket dåligt val och får nästan räknas ut. En del bedömare säger att partiet fortfarande har en chans att repa sig till parlamentsvalen, men min bedömning är att striderna inom partiet inte kommer att ge sig. Snarare kommer många ledande inom NDSV säkert hoppa av och ansluta sig till t.ex. GERB eller någon ny kraft som kan dyka upp till dessa val.
Det leder in på en annan observation. De så kallade businesspartierna har till slut etablerat sig starkt i vissa kommuner. Det har alltid förekommit affärsintressen inom politiken i Bulgarien men då har man i första hand varit politiker och affärsman i andra. Lojaliteten har dock för det mesta legat hos den egna plånboken. Ett undantag var George Gantjevs Business Block under senare delen av 90-talet. Men hur som helst, det har åtminstone chimärt funnits en barriär mellan politik och privatekonomi. Det nya nu är att finansmän av större kaliber ger sig in i politiken och försöker ta kontrollen över de kommuner där man har sina intressen.
I Svartahavskommunerna Sveti Vlas och Nesebăr (Sunny Beach är en del av Nesebărs kommun) vann koalitionen MORE*. Bakom MORE står bröderna Dinevi som har stora intressen i byggbranschen vid Svartahavskusten. De äger ett flertal turistkomplex och hotell. Nu kan man direkt påverka beslut som berör utvecklingen av byggnation och turism i berörda kommuner samt i praktiken få ”första tjing på” utvecklingspengar från EU.
I Varna försökte apoteksmogulen Mareshki köpa sig fram till borgmästarposten genom att erbjuda pensionärer och andra rediga rabatter på hans apotek om de (underförstått) gick och röstade på honom. Det lyckades inte särskilt väl och han är nu under utredning för brott mot vallagen.
Det finns många fler exempel runt i kring Bulgarien – vissa lyckade, vissa mindre lyckade. Men utvecklingen är oundviklig eftersom de man skulle kunna kalla för ”minioligarker” har nu blivit så starka att det själva vill ersätta de politiker de tidigare måste smörja. Man vill ha en mer direkt kontroll över hur villkoren för den egna verksamheten formas. Just EU-medel har varit en stark anledning för många att engagera sig i politiken eftersom fördelningen av dessa är ett resultat av politiska beslut.
Det som lockar i förlängningen för dessa nya konstellationer är att med all sannolikhet kommer antingen GERB eller BSP att bilda regering 2009 om inget oväntat inträffar. Däremot kommer de inte att kunna göra detta av egen kraft så att säga. De kommer att behöva någon form av koalition. GERB eller BSP säger sig omöjligen kunna bilda en koalition med varandra. Både GERB och BSP har sagt att de inte kan tänka sig ett samarbete med Ataka. Ataka gjorde ingen egentlig framgång i lokalvalen, men antalet röster visade att de åtminstone har en redig väljarbas. Om Ataka bara får ordning på partiet så kan de attrahera en hel del missnöjesröster 2009.
Vare sig GERB eller BSP vill egentligen inte liera sig med DPS - det så kallade turkbulgariska partiet – eftersom detta inte ses med blida ögon av många av GERB:s eller BSP:s väljare. Att högerpartierna DSB och SDS ska ta sig samman och göra en come back till valet 2009 verkar idag vara science fiction trots att de hade vissa framgångar i lokalvalen. De skulle annars kunna liera sig med GERB även om det tar emot.
I dagens politiska liv i Bulgarien finns egentligen bara mitten. Socialisterna, BSP, har i praktiken parkerat sig stadigt i mitten och driver inga egentligen ideologiska frågor trots att de är arvtagare till kommunistpartiet. GERB ligger också i mitten och jag uppfattar att deras ideologi är någonting i stil med att de inte är socialister. DSP är också ett mittenparti utan ideologi. Man säger sig vara liberaler men man driver ingen liberal politik.
Så ett nytt parti utan ideologi och vars främsta mål är att vara en dyr men lojal koalitionspartner kan göra succé i valet 2009 (succé hos GERB eller BSP då närmast). Att slippa Ataka och DPS kan vara värt mycket. Allt är möjligt när valdeltagandet är lågt och moralen obefintlig.
* förkortningen bildar ordet för hav på bulgariska
lördag 10 november 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar