tisdag 24 juli 2012

Bulgarien blir billigare

Krisen i Europa, och framför allt i eurozonen, gör att euron faller. Eftersom den bulgariska levan är knuten till euron (1 euro är alltid 1.95583 leva) så faller även den. Från sin topp för några år sedan då en euro kostade mer än 11 kronor så är dagsnoteringen under 8.40 kronor. Följaktligen har levan följt efter och från att ha kostat nära 6 kronor för tre år sedan så börjar den falla mot fyrakronorsstrecket, alltså en förändring som verkligen märks i en svensk plånbok på semester i Bulgarien. Det är lite grand av den enes död, den andres bröd.

Fallet har varit mest påtagligt sedan i maj i år (se graf nedan). Mycket talar för att euro- och levafallet fortsätter.

Så många kronor har du fått för en lev de senast 20 månaderna.

måndag 23 juli 2012

Hettan fortsätter

För alla som flyr den svenska gröna vintern till Bulgarien har jag goda nyheter. Hettan fortsätter och ser inte ut att avta den närmaste tiden. För en illustration visar jag gårdagens väderprognos från den bulgariska televisionen BNT: idel sol och mellan 30 och 40 grader.


För en längre prognos kan man gå in på vackertvader.se och kolla prognosen för t.ex. Varna. Så här ser den ut idag.

Terrorism och ekonomi


Det har varit en händelserik period i Bulgarien den senaste tiden. Terroristattentatet i Burgas förra vecka satte Bulgarien på nyhetskartan i några dagar. Än är det oklart vilka som ligger bakom och om attentatsmannen hade medhjälpare. Ett intressant spår som polisen intresserar sig för är om det finns någon koppling till den svenske medborgare med libanesisk ursprung som arresterades på Cypern den 7 juli. Han misstänks ha planerat attentat som starkt påminner om det i Burgas.

En oro som finns är att attentatet ska påverka turismen, men än så länge ser man ingen förändring i turistinströmningen. Vissa inom turistnäringen säger dock att årets säsong är svagare än förra årets men att det inte beror på terroristskräck utan snarare på det svåra ekonomiska läget i Europa.

Ekonomin har jag ju skrivit en del om. Idag sade finansminister Djankov att Bulgarien inte har någon brådska att ansluta sig till eurozonen. Enligt honom skulle Bulgarien kunna bli medlemmar när som helst men att just nu är det bättre att vänta och se vad som händer. Medlemmar blir man hur som helst om två år enligt finansministern.

Han tog också avstånd från ett eventuellt införande av euroobligationer. Euroobligationer är gemensamma statsobligationer som innebär att kreditstarka länder som Tyskland garanterar att mindre kreditvärdiga länder kan låna pengar till rimliga villkor. Djankov säger att han först vill veta hur det är tänkt att fungera eller om de bara är till nytta för de mest skuldsatta länderna i eurozonen.  Jag antar att hans tvivel beror på omständigheten att Bulgarien inte hör till de mest skuldsatta i Europa. Då är risken stor att Bulgarien kommer att höra till de länder som kommer vara med att betala för andra länders dåliga ekonomi.

Djankov är också motståndare till någon form av skatteutjämning inom EU. Om tanken är att bland annat det ska råda lika beskattning för företag i Europa så är det i sig en anledning för Bulgarien att hålla sig borta från eurozonen en lång tid.

Jag tolkar hans uttalande som ännu ett försök att distanesera sig från Euron. Officiellt är Bulgarien fortfarande ett kandidatland till eurozonen, men nackdelarna med den gemensamma valutan såväl som den bulgariska väljarkåren växande skepticism gör att Bulgarien försöker ha en inställning av att vara med på tåget men ändå inte.

Skuld som del av BNP första kvartalet 2012

tisdag 17 juli 2012

Fortfarande problem med organiserad brottslighet


Imorgon onsdag kommer Europakommissionen att publicera sin starkaste kritik hittills av det bulgariska rättsväsendet och dess oförmåga att bekämpa organiserad brottslighet. Rapporten kritiserar såväl verkställande som dömande makt för misslyckandet, dvs. att problemet ligger såväl hos polisen som hos domstolarna som mer ägnat sig åt att skylla problemt på varandra än att göra någonting åt det.

Bulgariska kriminella organisationer som sysslar med människosmuggling och skimming blivit bland de största i Europa enligt Europol. Däremot har den bulgariska viljan till att samarbeta med annan polis varit allt annat än bra. Rapporten säger att den roll som kriminella grupperingar spelar i den bulgariska ekonomin är "unik". Man uppskattar att de 12 största grupperingarna omsätter 1,8 miljarder euro (ca 15 miljarder kronor). Denna ekonomiska makt gör att dessa grupperingar har stor förmåga att påverka politiska processer och samhällsinstitutioner. Det skrämmer dessutom iväg utländska investerare och förvrider konkurrensen.

Rapporten tar upp den i Bulgarien så välkända historien med bröderna Galev. De heter egentligen Angel Hristov och Plamen Galev men förknippas så mycket med varandra att de kallas bröder. Debaclet kring Bröderna Galev är kanske det mest kända exemplet på hur rättstaten har misslyckats. Efter en mycket långdragen rättsprocess så dömdes "bröderna" till 4 respektive 5 års fängelse. Många misstänker att det var bara det enorma intresset hos media och i Bryssel som gjorde att domstolen faktiskt kom fram till fällande domar.

Nu skulle man kunna tro att historien skulle ta slut där, men i Bulgarien hamnar aldrig de större fula fiskarna bakom galler. Några dagar efter domen så visade det sig att bröderna hade försvunnit utomlands och tagit med sig en stor summa pengar.

För premiärminister Boyko Borisov är naturligtvis rapporten en ovälkommen sommarläsning då han profilerat sig som mannen som ska skapa ordning och reda. Rapporten kommer dock inte som någon överraskning för honom eftersom han var i Bryssel för en vecka sedan, antagligen för att försöka mildra tonläget i Europakommissionens kritik. Han har förmodligen lyft fram de omfattande reformer gjorts och stora resurser som mobiliserats. Kommissionen verkar dock mer tycka att det har varit mycket skrik för lite ull.

Rapporten är också vältajmad då en av de större skandalerna just nu är att en av landets högre jurister, domaren Miroslava Todorova, har blivit sparkad av disciplinära skäl. Hon har varit en uttalad kritiker av Borisovs närmaste man, utrikesminister Tsvetan Tsvetanov, och till och med stämt honom för förtal. Det är få som tror att det inte finns ett samband, i synnerhet då andra prickade domare kommit betydligt lindrigare undan.

Todorovas avsättning har lett till oväntat omfattande protester då ett större antal domare och andra personer från domarskrået tagit till gator och torg för att protestera. Todorova är även ordförande i det Bulgariska domarförbundet. Detta måste ha kommit som en oväntad och obehaglig överraskning för Borisov då likande händelser mest resulterar i apati och inte i öppna protester. Beslutet av avsätta Todorova har nu återkallats, åtminstone för tillfället. Kommissionen kommer bland annat att särskilt granska fem fall där rättsprocesser avbrutits eller lagts på is.

Enligt förhandsinformationen om rapporten föreslår Europakommissionen att Bulgarien och Rumänien inte ska behandlas i tandem som de hittills gjort i rapporterna. Anledningen är att även Rumänien får en stark kritik av Kommissionen där politiken delvis blivit en såpa.

Inte oväntat anser socialistledaren Segej Stanishev att rapporten visar på Borisovs misslyckande. Inte bara får Borisov stark kritik, utan han ser även till att Europakommissionens bevakning av Bulgarien fortsätter säger Stanishev vidare.

Men faktum kvarstår, man kan fråga sig om Bulgarien är en rättstat då rättsväsendet inte är oberoende. Ytterst är detta ett hot mot demokratin.  Rapporten är ganska tydlig med att visa att framsteg inom det bulgariska rättsväsendet beror mer på påtryckningar utifrån än på en stark reformvilja hos Borisovs och hans regering.

söndag 15 juli 2012

Rekordvärme

I Sverige har sommaren gjort många semesterfirare besvikna med mycket regn och glest mellan soldagarna. Charterresorna till solen går åt som smör i solsken.

Kanske en sista minuten till Bulgarien kan vara något då. Där har det i dagarna varit rekordvarmt. Media rapporterar idag att 30 temperaturrekord har slagits. Det framgår inte om det är rekord för året eller över huvudtaget. Det lutar att det trots allt handlar om rekord för året då det förekommit tillfällen tidigare år då det varit varmare än så. Hur som helst, dagens toppnotering står staden Vratsa för som ligger 100 km nordöst om Sofia. Där nådde kvicksilvret upp till 41 grader i skuggan. Andra heta orter var Lovetj 100 km öster om Sofia med samma temperatur, Pleven med 40,7 grader samt Ruse med 40,6 grader. I Sofia var det också hett med 37,5 grader men det är trots allt ingen rekordnivå.

Vid Svartahavskusten nådde temperaturen inte riktigt upp till rekordnivåer men låg ändå på hyfsade 33-35 grader i skuggan. Vattentemperaturen ligger mellan 25 och 28 grader.

Även dagarna innan temperaturtoppen var heta, men då höll sig temperaturen till med mer normala kring 30 grader för hela landet.

Efter helgen väntas vädret bli lite svalare men ändå ligga kvar på normala nivåer: dvs. kring 30 grader. Perfekt för solturism alltså. Synd bara att det mediokra svenska vädret även drivit upp sistaminutenresorna till höga nivåer.