fredag 11 mars 2011

Billig bensin

Bensinen har stigit mycket i pris i Bulgarien den sista tiden. Fram till nyår låg priset på en liter bensin på drygt 2 leva (9 kronor). Men liksom i Sverige har det stigit betydligt den sista tiden och är nu kring 2,40 leva. Bilförarna i Bulgarien klagar förstås men trots allt har man fortfarande EU:s billigaste bensin. Via Europakommissionens marknadsbevakning hittade jag följande (man använder pris i Euro för 1000 liter bensin alt. diesel).

I denna lista är Bulgarien stabilt i botten vilket för en gångs skulle är något positivt. Man må ha EU:s sämsta vägar men man har å andra sidan billig bensin. Man kan också notera att allt eftersom kronan stärks så klättar de svensk bensinpriserna mot toppen. Trots att de svenska bensinpriserna känns smärtsamt höga så är det ändå bland de billigaste i Västeuropa. Det är valutaeffekter som gör att Sverige hamnar över EU-medlet för bensinpriser.

2 kommentarer:

Bli Mamma sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jesper sa...

Det har förekommit en hel del protester i Bulgarien mot de höga drivmedelspriserna där man i protest tankat för "gula ören" (жълти стотинки). Det kan kanske tyckas en smula närsynt med tanke på den kommande oljebristen, men å andra sidan protesterar folk här i sverige också, fast via facebook...