fredag 6 november 2009

Epidemi

I Bulgarien har Hälsoministeriet nu förklarat att epidemi råder i landet. Det rör sig naturligtvis om influensan H1N1, svininfluensan. Antalet fall är nu 210 per 10.000 invånare, dvs 2,1 %. Som en följd av deta kommer skolorna att ha stängt en vecka. Ytterligare åtgärde bestäms av kommunerna själva.

Däremot verkar stämningen i landet vara mer åt det oroande hållet. Man kan inte tala om hysteri, men några dödsfall till kan förändra detta. Anledningen till panikrisken är det låga företroendet för statens möjligheter att göra något, samtidigt som det fortfarande finns en tro på allehanda rykten. Det senare är som jag förstår en följd av kommunisttidens brist på öppenhet och ovilja att tala om dåliga nyheter. Nyheterna rapporterade pliktskyldigast att allt är är bra, det finns inget att oroa sig för, lita på Partiet. Så, nyheter om hur det egentligen låg till spreds därför ofta informellt.

Edit 2009-11-11
Standart rapporterar att 175 000 bulgarer nu är sjuka i influensa. Av dessa är ca 90 % sjuka i svinifluensan H1N1. Det gör drygt 2 % av befolkningen. Högsta koncentrationen av sjukdomen finns i centrala Bulgarien.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, är du säker på att artikeln har med H1N1 att göra? Jag visade artikeln för min flickvän (som är från Bulgarien) och hon tolkade den som om det gäller vanlig säsongsinfluensa.

Tack för en trevlig blogg.

Ad Hoc i Bulgarien sa...

Jovisst handlar det om H1N1 även om det uttrycklingen inte nämns i artikeln. Det framgår lite tydligare i en annan artikel ur samma tidning
http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/11/07/811894_szo_otchete_6_hiliadi_jertvi_na_noviia_virus/

Fast din flickvän har en poäng i alla fall. Man kan ju inte alltid veta om någon som insjuknat i influensa just insjuknat i svininfluensan H1N1 eftersom vad jag förstår så räcker inte symptomen enbart för att fastställa vilken influensa det rör sig om; ett test måste göras.