tisdag 28 maj 2013

Vad heter valutan i Bulgarien?

Så här när semestertiderna kan man fråga sig vad heter egentligen pengarna i Bulgarien. Anledningen till jag tar upp detta är att det ofta blir fel om man ska vara petig. Det är kanske inget imponerande partytrick att kunna en massa om detta men lite besserwissrande kan man i alla fall få cred för.

Alltför ofta skrivs det och pratas om bulgariska leva när man pratar om valutan i Bulgarien. Valutan heter egentligen lev (лев). Varför kallas den dock ofta för leva då? Det har förmodligen att göra med att det finns en särskild pluralform i bulgariskan för maskulina substantiv som kallas räkneform. Den används, enkelt uttryckt, när man räknar, dvs. när det står en siffra framför ordet. Dessa substantiv får då ett -a i slutet.

Eftersom lev är ett maskulint substantiv så heter det 1 lev men 2 leva, 3 leva och så vidare. Eftersom vi oftast pratar om pengar i flertal så har formen leva fastnat som namn på valutan.

Den ”vanliga” pluraformen (flertalsformen) är annars – ove (-ове). Den används i alla andra fall som t.ex. många leva mnogo levove (много левове), betala i leva plaštam v levove (плащам в левове) och hundratals leva stotitsi levove (стотици левове).


På utökad kollnivå kan nämnas att namnet lev kommer från det gamla ordet för lejon. Med tiden har detta ord förändrats och lejon heter idag lăv (лъв).


Som överkurs (på impanivå) kan nämnas att räkneformen med -a är en rest från den dualis (tvåform) som fanns i det gamla samslaviskan (det ”urslaviska” språket).

2 kommentarer:

Daniel sa...

Vad trevligt att du skrev på bloggen igen. Kanske än litet inlägg om den nya bulgariska regeringen. Det skulle va kul att läsa om din syn på saken.

Jesper sa...

Min syn på nya regeringen är att det är ett stort steg tillbaka, särskilt med den grovt förolämpande utnämningen av Delyan Peevski som generaldirektör (eller motsvarande) för myndigheten för inre säkerhet. Peevski har tidigare blivit avskedad för korruption och har nära band till organiserad brottslighet.

Sorgligt att se Bulgarien falla tillbaka efter en rad år med framsteg inom offentlig förvaltning.