söndag 28 februari 2010

Bulgarien inför Eurovisionen

Ikväll avgjordes den bulgariska finalen i Eurovisionschlagerfestivalen. Valet föll till slut på låten Angel si ti (Ангел си ти) Du är en ängel. Låten framfördes av artisten Miro (hans egentliga namn är Miroslav Kostadinov).



Förra årets bulgariska final slutade med en skandal, åtminstone för vissa. Då vann helt överraskande artisten Krasimir Avramov med låten Illusion. Det var uppenbart att många räknat med att någon annan skulle vinna.



Den här gången slapp man alla sådana skandaler eftersom det redan från början var klart vilken artist som skulle vinna. Miro fick nämligen framföra alla bidrag i såväl semifinalerna som i finalen. Varför man valt Miro är lite oklart. Den 32-årige Miro är dock en känd artist i Bulgarien och hade innan han blev egen för ett par år sedan haft en framgångsrik karriär med duon Karizma. Faktum är att han deltog med Karizma i den bulgariska finalen 2007 med låten Fool for you.



Duon nådde inte ända fram, utan finalen vanns av låten Voda (Vatten) som sedan placerade sig femma i finalen i Helsingfors, Bulgariens bästa resultat någonsin.



Oavsett hur det går i finalen i Oslo så har i alla fall den Bulgariska televisionen BNT gjort Miro så stor det nästan är möjligt i Bulgarien.


Slutligen: Eurovisionsschlagernörden kanske noterar att Makedonien deltog 2004 med en låt med samma namn framförd att den numera bortgågne artisten Toše Proeski som var stor inom musikvärlden på Balkan. Det rör sig inte om samma låt dock, titeln Du är en ängel känns väl inte så unik.

Inga kommentarer: