söndag 27 april 2008

Giftmord

En recension av en bok om hur man i Sovjetunionen uppenbarligen har haft ett särskilt giftlaboratorium med syfte att utveckla gifter för röjande av fiender har en viss anknytning till Bulgarien. Denna hemliga verksamhet tros fortfarande existera.

Det första fallet är nog ett av det kalla krigets mest kända giftmord. I september 1978 stacks den bulgariske dissidenten Georgi Markov på Waterloo Bridge i London med ett preparerat paraply. Giftet som användes var ricin och han avled fyra dagar senare på sjukhus. Ett liknande attentat hade en månad tidigare skett i Paris mot en annan dissident, Vladimir Kostov. Han överlevde dock. Bakom dåden antas vara den bulgariska säkerhetstjänsten.

Mordet på Markov har aldrig klarats upp. Efter 1989 gjordes försök att utreda vilka som låg bakom. Det antas att personer inom säkerhetstjänstens första sektion (Първо главно управление на Държавна сигурност) var de skyldiga men likt andra rättsliga processer i Bulgarien ledde utredningarna inte till någonting. Anledningen är enligt mig att många inflytelserika i Bulgarien inte vill att man rotar i det förgångna samt att den större delen av den första sektionens arkiv under en natt 1990 kördes med lastbil till ugnarna i stålverket i Pernik och eldades upp. Ett tilltag som inte fick några rättsliga påföljder.

Det spekuleras fortfarande om Bulgariens förste kommunistiske premiärminister, Georgi Dimitrov, mördades av Stalin. Han avled under oklara omständigheter på sanatoriet Barviha utanför Moskva den 2 juli 1949. Motivet skulle ha varit Dimitrovs starka ställning inom de internationella kommunistiska rörelsen, dels att han var för ett närmande till Jugoslaviens kommunistledare Tito som blivit utfrusen av Stalin från den kommunistiska gemenskapen. Dimitrov och Tito hade lösa planer på en kommunistisk balkanfederation. Detta var skäl nog för den paranoide Stalin att avpollettera Dimitrov. Dimitrovs idéer hade också kritiserats i Pravda varför Stalins missnöje måste ha varit känt för Dimitrov.

Det är dock inte bevisat att Dimitrov verkligen blev mördad. Han var trots allt 67 år gammal när han dog och det finns uppgifter att Dimitrov drack för mycket samtidigt som han hade ett koleriskt humör, en kombination som kan vara livsfarlig. Trots idén på en balkanfederation så var han dessutom obrottsligt lojal mot Stalin.

söndag 20 april 2008

Säsongsstart vid kusten

Det börjar dra ihop sig till säsongstart vid Svarta havet. De första turisterna har redan installerat sig även om det knappast är badtemperatur i vattnet än. Däremot är det hyfsat varmt i luften med temperaturer mellan 20-25 grader. Inne i landet kan temperaturerna gå upp till 30 grader. Så åtminstone för tillfället kan de tidiga turisterna glädja sig åt värmen eftersom precis som i Sverige kan vädret skifta snabbt i april och maj.

Likt säsongstarterna de senaste åren så har man personalproblem på turistorterna. Rekryteringen pågår för fullt men det ser ut som om personal kommer att saknas till långt in i säsongen. Problemet är liksom tidigare att den kompetenta personalen redan har bättre jobb någon annanstans eller helt enkelt emigrerat. Arbetsgivarna vid kusten försöker å sin sida hålla lönerna så lågt som möjligt bl.a. eftersom de stora turoperatörerna har pressat priset hårt. Samtidigt har hotellen inga andra att vända sig till. Nästan all turism vi kusten är organiserad chartertrafik via de stora turoperatörerna i Europa.

En trend som hållit på ett längre tag i Bulgarien är att tyngdpunkten i turismen flyttas allt längre söderut och växer i det som kallas södra Svartahavsområdet (Южното Черноморие Juzjnoto Tjernomorie) kring Burgas och söderut. Området kring Varna och norrut kallas då norra Svartahavsområdet (Северното Черноморие Severnoto Tjernomorie). Gränsen går ungefär vid Bjala och Obzor.

Massturismen i Bulgarien började för 50 år sedan i Golden Sands (Златни пясъци Zlatni pjasătsi) norr om Varna. Det var naturligt eftersom Varnaområdet då redan länge varit ett ställe för rekreation för Bulgarerna. Så småningom uppstod även Sunny Beach (Слънчев бряг Slăntjev brjag) norr om Burgas. Dessa ställen var i decennier de enda destinationer för den västerländska chartertrafiken. För övrigt var turismen rätt så outvecklad för utlänningar. För bulgarer var det annorlunda - det fanns fullt med s.k. почивни станции potjivni stantsii, dvs. semesteranläggningar som ägdes av företag och myndigheter i Bulgarien. En Svartahavssemester under kommunisttiden innebar att man tillbringade några veckor vid arbetsgivarens semesteranläggning. Dessa anläggningar kunde bestå av allt från stora komplex till mindre enkla hotell med tillhörande restaurang m.m. Många av dessa anläggningar har nu försvunnit och blivit hotell för alla i de för oss nya turistorterna.

Området söder om Burgas var relativt outvecklat fram till 90-talet men har nu formligen exploderat även om den största tillväxten varit i och omkring Sunny Beach. Läget är nu att av Svartahavsområdets ca 400 000 sängplatser så återfinns 300 000 av dessa i det södra Svartahavsområdet. Turismen söder om Burgas är dessutom mer blandad eftersom man hårdsatsar på både inhemsk och utländsk turism här. Då de ”klassiska” turistorterna tappat en del av sin dragningskraft för bulgarerna så satsar man desto mer på de nya i söder.

Eftersom det finns mer pengar att hämta i söder då hotell- och nöjeskomplexägare inte är lika beroende av turistoperatörerna är lönerna högre söder om Burgas. En bartender i t.ex. Kiten eller Primorsko (Китен, Приморско) drar in ungefär en dubbel lärarlön (dvs. kring 1000 leva/mån, knappt 5000 kr/mån). Lönerna i norr ligger ungefär 200-300 leva lägre. En konsekvens blir naturligtvis att tillgången på kompetent servicepersonal blir ännu sämre i norr. Som en del av lösningen så funderar man på att importera tillfällig arbetskraft från t.ex. Moldavien.

Just Kiten och Primorsko verkar bli partyställena no 1 för unga bulgarer i år. De benämns chalgadiskons huvudstäder. Chalga чалга är en mycket populär musikstil i Bulgarien liksom på hela Balkan i lite olika varianter. I ex. Jugoslavien brukar den kallas för turbofolk, i Rumänien för manele. Av utlänningar kallas den ibland för etnopop även jag tycker det låter lite ”klent”. Det rör sig snarare om etnopop på steroider i så fall. Namnet är inlånat från arabiskan via turkiskan och betyder ursprungligen musik, musikspelande.

I våra öron låter chalgan väldigt orientalisk med för oss ovan rytm vilket är en viktig orsak till att den aldrig kommer att slå i Sverige. I Bulgarien är chalgan väldigt debattframkallande eftersom man antingen älskar eller hatar den. För motståndarna är den själva symbolen för det enkla och obildade. Den är inte bara ”bonnläppig”, den är ett uttryck för allt som inte hör hemma i en modern kultur. Anhängarna hyllar den eftersom den är fartfylld och gör livet till en ständig fest. Att yppiga damer med mycket silikon ofta sjunger om sexuella företeelser gör inte kärleken till chalgan mindre.


Farligt
Chalgan kan förvandla dig till en jävla idiot


Ett exempel på känslorna för chalgan.

lördag 19 april 2008

Polisreform

Kan man inte göra någonting åt de stora problemen får man ägna sig åt de små. De var väl ungefär så jag tänkte när jag läste om en av de senaste förändringarna i polisförordningen. Det är numera inte tillåtet för polisen i Bulgarien att ha mustasch. Manliga poliser får ej färga håret. De kvinnliga polisern däremot får inte ha ”extravaganta” frisyrer. Poliserna får ej heller bära armband eller halsband samt att uniformen måste vara ren och inte skrynklig. Det senaste kan tyckas vara en självklarhet men i Bulgarien är det en fråga som måste avgöras på ministernivå.

torsdag 10 april 2008

Författarmord

Ännu ett beställningsmord utfördes den 7 april 2008 i Sofia. Den i Bulgarien mycket kände författaren Georgi Stoev sköts med flera skott utanför hotell Pliska. Detta skedde dagen efter att VD:n för energiföretaget Atomenergoremont sköts ihjäl vid sitt hem i stadsdelen Ljulin i Sofia.

Men det är mordet på Stoev som väcker mest uppmärksamhet eftersom mord på en journalist eller författare är mycket sällsynta i Bulgarien. Spektakulära mord är annars inget ovanligt i Bulgarien tyvärr. Under 2000-talet har ungefär 160 beställningsmord utförts i Bulgarien men de har i huvudsak utgjort uppgörelser mellan kriminella och ekonomiska intressen - eller åtminstone har det sett ut så. Inget av dessa mord är uppklarat. Stoev har skrivit ett flertal böcker om den organiserade kriminaliteten, framför allt om männen kring företagen VIS och SIK och deras avknoppningar. Dessa försäkringsbolag sysslade med någonting som mer liknade beskyddarverksamhet samt var fasad för annan ljusskygg verksamhet.

De senaste åren har han dock skrivit mer om hur kriminaliteten har kopplingar till politiker och partier och om hur en stor del av den bulgariska ekonomin är invävd i en grå och svart ekonomi som kontrolleras av maffialiknande grupperingar. Han har också skrivit hur strukturer och personer från den tidigare säkerhetstjänsten DS (Dărzjavna sigurnost Държавна сигурност, Bulgariens KGB) rycker i trådarna inom det mesta av vikt i landet. Denna struktur, eller snarare en slags moderna feodalherrar, med starka band till politiken har agerat ”paraply” åt dessa grupperingar och motarbetat utredningar och domstolsprocesser. Jag har tidigare skrivit om hur tidigare agenter från DS blivit såväl parlamentsledamöter som ministrar. Naturligtvis finns dessa i alla strukturer där makt utövas och pengar byter ägare.

Stoev har skrivit initierat om personer och händelser i sina böcker varför det uppenbarligen rör sig om mer än spekulationer enligt mig. Stoev själv var tidigare en av dessa ”mutri” (av мутра mutra), dvs. en person som var kriminell eller rörde sig i kriminella kretsar. Man kan undra varför han blev mördad just nu. Med tanke på hur avslöjande han har skrivit om ett flertal ”maffiabossar” och t.ex. politiker så borde han ha blivit mördad för länge sedan. En anledning är att han inte erbjudit mer konkreta bevis än sina vittnesmål. Men en kanske viktigare anledningen står nog att söka i att dessa personer har i praktiken varit oberörbara och har vetat att vad än Stoev skriver så kan det aldrig leda till något. Stoev har mer varit ett irritationsmoment än ett hot i praktiken. Att politiker är korrupta är dessutom någonting som allmänheten i Bulgarien tar för självklart varför Stoevs avslöjande mer byggt på apatin än skapat opinion.

Mordet genomfördes i en numera klassisk stil för Bulgarien där Stoev sköts med flera skott varav ett i huvudet. Mördaren var dessutom omaskerad och genomförde mordet på en plats där det rörde sig mycket folk. Detta visar bara på hur säker mördaren var att komma undan med dådet även om syftet med platsen för mordet var att ge det så mycket uppmärksamhet som möjligt. Det var därför ännu ett av de så kallade ”uppvisningsmorden” (показни убийства) som syftar till att både varna och att visa makt förutom att avlägsna en obehövlig person.

Media i Bulgarien spekulerar i om mordet är en reaktion på att Stoev skulle ha vittnat mot en gangster, Mladen Mihalev kallad Madzjo (Младен Михалев – Маджо), anklagad för att ligga bakom flera beställningsmord. Enligt Stoev hindrades han att vittna när detta det kom till inrikesministerns, Rumen Petkovs, kännedom. Berörda åklagare hävdar dock att Stoev själv inte velat ställa upp som vittne. Rumen Petkov har hamnat i blåsväder eftersom det framkommit att han haft kontakt med några av de mest kända personerna i Bulgariens ljusskygga värld. Han själv hävdar att det var en del i ett utredningsarbete. Andra menar att det var ett försök att mana till lugn inom den kriminella världen vid en tidpunkt när Bulgariens medlemskap i EU avgjordes.

En annan teori är att gangsterbröderna Marinovi låg bakom. Bröderna Krasimir och Nikolaj Marinov (Красимир и Николай Маринови) står inför rätta för bl.a. mordförsök. Denna rättsprocess har pågått i två och ett halvt år och blivit en fars där de inblandade inklusive advokat blivit sjuka i olika omgångar varför rättegången hela tiden skjuts upp. Brödraparet Marinovis bravader har varit ett stående inslag i Stoevs böcker.

En annan del i efterspelet till mordet är vad jag skulle vilja kalla en dementimaskin som satt igång och vars syfte är att ta udden av Stoevs avslöjanden. Huvudtesen är att Stoev fått pengar för att skriva negativt om vissa personer och att han var en person som absolut inte gick att lita på. Ett bevis för detta skulle vara att han har fortsatta affärskontakter med skumma personer samt att han var en dålig skribent.

Det känns som om även detta mord kommer att förbli ouppklarat. Såväl polis som berörda ministrar kör en linje att det inte ens finns någon anledning att ens undersöka om det finns fog för Stoevs påståenden. Många i Bulgarien hävdar att organiserad brottslighet är starkare än rättsstaten och jag är böjd att hålla med. 160 ouppklarade beställningsmord är inget misslyckande, det är en kapitulation.

Tillägg: SVD har en mer utförlig artikel om dådet och omständigheterna omkring det. Dock tycker jag att man missar anledningen till våldet en del. Det handlar inte bara om kriminella grupperingar som krigar om marknader och inflytande. Problemet är att politik och kriminalitet blivit så sammanvävt att rättsapparaten förlamats. Flera av de 160 mördade har varit välkända affärsmän som ibland haft politiska uppdrag. Dessa personer har mer gemensamt med Rysslands oligarker än med maffians bossar. Proffessionalismen och kallblodigheten i flera av dåden är inte heller det typiskt för uppgörelser inom den kriminella världen. Kriminaliteten i Bulgarien är en del av ett större problem vilket nog bättre förklarar regeringens handlingsförlamning och att ytterligare mord och varningar från EU är att vänta.