fredag 29 juni 2007

Party, party

Natten till den första juli har blivit den största partydagen på Svartahavskusten. Man firar då Джулая Djulaja dvs. efter engelskans july. Så vitt jag vet så har det hela uppstått helt spontant för ett par decennier sedan under kommunisttiden när ungdomar sökte ännu en utflykt från den gråa socialrealismen. Partyt har fått sitt namn efter July Morning – en gammal hit med gruppen Uriah Heep om någon minns. Såväl låten som gruppen är fortfarande ganska populära i Bulgarien.

Av tradition har detta återkommande spontanparty alltid hållits på stranden i Varna. Det som där händer är sedan enkelt: partaja, grilla och dricka öl tills den första julimorgonen infinner sig. I år kommer dessutom den första kommersiella partystranden att invigas denna dag (snarare kväll). På stranden i Shkorpilovtsi söder om Varna öppnar Musich Beach sina portar (eller vad man nu har). Där kommer livemusik och DJ:s att underhålla de partajande massorna tills gryningen kommer.

onsdag 27 juni 2007

Rånförsök i Sunny Beach

Media i Bulgarien har rapporterat om en incident med två svenska turister i Sunny Beach för några dagar sedan. Jag sammanfattar...

En 20- och en 22-årig svensk turist rånades på sina pengar tidigt på morgonen den 22 juni utanför diskoteket Lazur i Sunny Beach. De hade gått ut från diskoteket och ut på stranden utanför och där satt sig på en solstol som då gick sönder. Då kom tre män fram och hotade dem med en gummibatong och sade att de måste ersätta stolen som gått sönder. Om svenskarna inte betalade 300 leva skulle de få stryk. Så mycket pengar hade de dock inte på sig utan de gav männen 180 leva samt en mobiltelefon. Männen försökte då tvinga dem att hämta mer pengar på hotellet, men svenskarna uppsökte då väktarna på Lazur som tillkallade polis. Polisen kunde så småningom gripa de tre männen samt svenskarnas pengar och mobil återfanns. Polisen hittade också en gummibatong och en gaspistol. Männen kommer från Gabrovo och Dalgopol från centrala Bulgarien. De väntar nu åtal.

Värmen når nya höjder

Värmen fortsätter i Bulgarien. Under tisdagen uppmättes nya rekordtemperaturer och allra varmast var det i Burgas med bara ett par tiondelar från 43°. Flera andra städer i olika delar av Bulgarien uppmätte temperaturer kring 41°. I Sofia låg kvicksilvret kring 40° på vissa platser även om den officiella siffran uppgavs till 36°.

Värmeböljan har fått elförbrukningen att gå i taket eftersom klimatanläggningar och luftkonditioneringar går för fullt överallt. Förbrukningen motsvarar den som finns en riktigt kall vinterdag. Men, man kan förvänta sig en ökande förbrukningen eftersom det säljs luftkonditioneringar och fläktar i en strid ström.

måndag 25 juni 2007

Värmebölja

Hettan som drabbat Sydösteuropa har slagit till i Bulgarien med full kraft. Juni kan vara mycket varm i Bulgarien men den riktiga hettan infinner sig normalt i juli och augusti. Under lördagen den 23 juni slogs flera värmerekord i landet. Varmast var det i de centrala delarna av Bulgarien, till exempel i Veliko Tarnovo där temperaturen nådde upp till 40°. I Sofia var det 36° - rekord för juni. Även vid kusten var det ovanligt hett med t.ex. 39° i Burgas. Normalt svalkar havet varför den mer extrema hettan sällan finns vid Svartahavskusten.

Under helgen har folk i mängder flyttat ut på stränder och ut i sommarstugor för att undvika den värsta hettan. Trots det rapporteras det om en stor mängd folk som svimmat i hettan. Oftast rör det sig om folk som inte druckit tillräckligt med vätska eller som legat och pressat på stranden för länge utan att ta hänsyn till hettan och den starka solen. Åtminstone ett dödsfall har rapporterats. Det rörde sig om en äldre man som fick hjärtinfarkt i värmen.

I Bulgarien är det inte ovanligt att lokala, mycket intensiva åskregnväder uppstår i samband med höga temperaturer. I Varna och Golden Sands föll en intensiv hagelskur under söndagen vilket åtminstone tillfälligtvis gjorde att ett vinterlandskap bredde ut sig på playorna. Regn och lokala stormvindar har fällt träd på flera platser i landet. I Burgas revs ett cirkustält ned av en stark vind i samband med ett häftigt åskväder men ingen av de 600 åskådarna rapporterats ha blivit skadade. Flera strömavbrott har rapporterats och Sunny Beach var mörklagd under 20 minuter.

Hettan fortsätter ytterligare några dagar och i morgon tisdag väntas de högsta temperaturerna med upp till 42°. Därefter kommer mer normala temperaturer för säsongen att infinna sig.

lördag 16 juni 2007

Hotelldöden

I ett försök att visa handlingskraft och oberoende har Byggnadsinspektionen (Дирекцията за национален строителен контрол) beordrat rivning av tre hotell i Sunny Beach. Två av dem har byggt en våning mer än tillåtet (hotell Paradise Парадайс och hotell Oasis Оазис). Varför det tredje (hotell Dune Дюн) ska rivas är oklart men det verkar vara ett känsligare ärende eftersom bakom hotellet står mäktiga ägare. Jag får forska lite…

Uppdat: Dune ska rivas eftersom det är byggt alldeles vid stranden. I Bulgarien är havsstranden statlig egendom och det är verkligen i undantagsfall som man får bygga något där överhuvudtaget. Det är samma anledning till att man inte får ta betalt för tillträde till stranden men att man kompenserar sig med höga priser på hyra för parasoll och solstolar.

Hotell Dune har en intressant historia. Det började som en restaurang men slutade som ett lyxigare strandnära hotell. Anledningen till förvandlingen sägs vara att hotellets tidigare ägare, Georgi Iliev, ville imponera på sin hustru Maja och bygga ett av Svartahavskustens lyxigaste hotell. Georgi Iliev mördades av en krypskytt i Sunny Beach den 25 augusti 2005. Hustrun kom då att ta över det mesta av Georgis tillgångar inklusive detta hotell.

Georgi Iliev var tidigare en framgångsrik brottare men som redan under 80-talet gick över till en kriminell karriär. Men antagligen tack vare sin mer framgångsrike bror Vasil Iliev blev han under 90-talet en av de mer framgångsrika personerna i den bulgariska undre världen. Vasil var grundare av bevaknings- och försäkringsföretaget VIS, ett företag som i praktiken ägnade sig åt beskyddarverksamhet. Vasil Iliev blev skjuten i ett bakhåll den 25 april 1995.

Man har funnit ett byggnadslov utfärdat av den Regionella byggnadsinspektion i Burgas 2004 för hotellet. Man undrar nu hur det kunnat byggts ett hotell på statlig strandmark som dessutom kunnat legaliserats. Detta tillstånd kan inte ha tillkommit på laglig väg. Det återstår och se om hotellet kommer att kunna rivas, oavsett hur olovligt det byggts. Hustrun Maja kan förmodas inte vara främmande för att använda samma metoder som gjorde hennes framlidne make så framgångsrik.


måndag 11 juni 2007

50-årskalas

En "klassisk" bil man fortfarande kan se i Bulgarien är den östtyska Trabanten. Den fyller nu 50 år eftersom den första Trabin lämnade fabriken i Zwickau 1957. Mer än 3 miljoner hann tillverkas innan den sista tillverkades under 1991. Många av de sista Trabanterna gick direkt till samlare. I Bulgarien används dessa bilar fortfarande eftersom man där är van att köra bilarna så länge det går. Mycket populär var kombimodellen. Det råder knappast någon nostalgihysteri kring dessa bilar i Bulgarien som på annat håll.

lördag 9 juni 2007

Billigt arbete i Bulgarien

Med anledning av föregående postning så skriver som av en händelse Der Spiegel den 8 juni om skillnaden i kostnaden för arbete i olika europeiska länder. Enligt deras statistik, hämtad från Eurostat, så kostar en arbetstimme i Bulgarien i snitt 1,80 € jämfört med Sverige där priset är 32,30 €, alltså 18 gånger mer. Dyrast är Danmark med 33,80 €. Även skillnaden till det näst billigaste landet, Rumänien, är ganska stor där kostnaden är 2,90 €.

Även när det gäller ökningstakten på arbetskostnaden det senaste året så intar Bulgarien en bottenposition bland de nyare EU-länderna med 6,5 %. Rumänien har 23,5 %, Tjeckien 11,7 % och Slovakien 12,1%.

Edit 11 juni: Jag har nu läst referat i flera bulgariska tidningar om ovanstående statistik. Det som slår en är att man inte förstått att det handlar om lönekostnader, inte om lön. Förklaringen tror jag är att man är ovan att räkna på lönekostnader. Under kommunisttiden betalade man ingen skatt i princip, i gengäld var lönerna låga vilket också var en slags skatt eftersom alla arbetsgivare var statliga eller kommunala. Jag skulle förstås inte ha något emot att ha 300 kr i timmen, men i Bulgarien när man talar om lön så talar man om hur mycket man får i handen eftersom man är van med det sedan kommunisttiden. Det är märkligt dock att flera erfarna journalister inte tycks ha förstått att det handlar om lön inklusive skatter, försäkringar och avgifter.


Knivslipare i Bulgarien Foto: dpa-Zentralbild

fredag 8 juni 2007

Billigt i Bulgarien

Den Bulgariska statistiska centralbyrån har gjort en sammanställning av priser på matvaror och dryck (ej alkohol) i Europa under år 2006. Genomsnittsprisnivån anges som index = 100. Det visar sig då att Bulgarien och Makedonien är de billigaste länderna i Europa med index = 56 vilket är nästan halva nivån för genomsnittslandet. Det land som hamnar närmast genomsnittet är Grekland med 98.

Inte oväntat är det nordiskt i topp där Island och Norge är tre gånger dyrare än Bulgarien. Noterbart är att Sverige är billigast i Norden men det är ändå dubbelt så dyrt som i Bulgarien. Bra att veta är dock att en genomsnittslön i Bulgarien ligger på 1 500 till 2 000 kr i månaden. På kartan nedan så är de dyraste länderna markerade med lila, de näst dyraste med orange etc.


Per land blir det följande siffror:


Om man räknar med även andra varor (jag vet ej vilka) så blir Bulgarien ännu billigare. X-Change sätter sitt index till 38,9 (Sverige = 100). Om man skulle räkna med även tjänster skulle skillnaden bli ännu större. Anledningen är förstås de låga lönekostnaderna i Bulgarien som är mellan 10 till 15 gånger lägre än i Sverige.

torsdag 7 juni 2007

Översvämningar

Centrala Bulgarien har drabbats av svåra översvämninga på grund av ihållande regn. Framför allt har Plovdiv och Plovdivregionen drabbats. Stora delar av Plovdiv och många byar står under vatten men inga skadade har rapporterats. Ett antal människor har blivit tvungna att överge sina hem. En 13-årig pojke omkom dock av ett blixtnedslag i Tjirpan.

Vid Svarta havet har det varit lugnare även om en del regn har fallit. Längs kusten förväntas de närmaste dagarna bli soliga med temperaturer kring 30°.

tisdag 5 juni 2007

Stölder vid havet

Nu börjar de första rapporterna komma om stölder från hotellrum i Sunny Beach. Flera turister, dock ingen svensk, har blivit bestulna på pengar och prylar medan de varit på stranden. Tidigare har många stölder skett vid stranden där turister blivit av med pengar och annat medan de badat. Numera är stranden kameraövervakad varför många tjuvar istället ger sig på hotellrummen när ingen är där.

Det har även förekommit att folk blivit bestulna medande sovit. Tjuven har då smugit sig in genom en öppen balkongdörr medan hotellgästen sovit. Likt tidigare säsonger så kommer regelbundet rapporter om fick- och väskstölder. Om personer är närgångna så bör man vara på sin vakt. Jag brukar dela upp pengarna lite i fickorna så att jag inte behöver hala upp plånboken även för småsummor. Kom ihåg att de flesta av ficktjuvarna är väldigt flinka och skickliga eftersom de är professionella. För vissa människor är det ett yrke.

Det är bara att påminna om att låsa in pengar i kassafack och att aldrig lämna dyra prylar hemma på hotellrummen samt att hålla en viss vaksamhet. Kortbyxor med många fickor med blixtlås eller knappar är inte fel det heller liksom handväska med blixtlås. Plånbok i bakfickan är väldigt fel.

måndag 4 juni 2007

Telefon i Bulgarien

Hur ringer man bäst och billigast i Bulgarien? Som vanligt är svaret att det beror lite på. Ska man bara ringa hem och tala om att man kommit fram och mår bra så är det enklast att bara använda mobiltelefonen som vanligt eftersom det är ingen större idé att lägga ner mycket möda på att spara någon femma eller så.

Vill man använda sin mobil lite mer men ändå ha någorlunda koll på kostnaden så kan man köpa ett bulgariskt kontantkort. Detta kan vara ett alternativ för dig som vill prata med kompisar på plats i Bulgarien. Det blir billigare eftersom du slipper kostnad för roaming. Dessa kontantkort fungerar precis som i Sverige att man köper ett startpaket som man sedan kan ladda med mer pengar vid behov. Precis som i Sverige så säljs dessa lite överallt. Kom ihåg att din mobil inte får vara operatörslåst. Annars får du låsa upp den. Men det är inga större problem eftersom man kan ordna det mycket billigare i Bulgarien än i Sverige. Butiker för detta finns lite här och där i de större städerna – kolla om man erbjuder разкодиране (razkodirane). Kostnaden varierar mycket, äldre modeller kostar inte mycket, några leva kanske. Nyare kan bli betydligt dyrare men kunskapen hur man låser upp nya modeller sprids fort varför priserna snabbt pressas neråt. Så fråga först, lås upp sen.

Mitt tips är att använda nån äldre, begagnad telefon så slipper du bekymra dig för mycket om den skulle komma bort eller bli stulen.

I Bulgarien finns 4 operatörer och vilken som är bäst är som vanligt svårt att säga. Det beror precis som i Sverige hur man ringer och sms:ar. Fast för en kortare period så spelar nog inte några tiors skillnad så stor roll. Välj det som är enklast att hitta helt enkelt.

Att fylla på via internet kräver normalt något lokalt kreditkort eller konto så enklast är att köpa nya kort att ladda med. De brukar finnas i storlekarna 10, 15, 20, 25 och 40 leva beroende på operatör. Dessa påfyllnadskort kallas för ваучер (vautjer) alltså av engelskan voucher.

Här är en lista på operatörer och deras hemsidor för mer info om priser etc.

Globul - kontantkortet kallas b-connect

M-Tel - kontantkortet kallas Prima

Vivatel

Mobikom - den minsta operatören, sajten har ännu ingen engelsk översättning

Ett sätt att ringa billigt till Sverige är att ringa från de ”telefonbås” som finns lite här och där i städerna. Man använder där IP-telefoni varför priserna kan pressas rejält. Det brukar finnas stora skyltar hur mycket det kostar. Normalpris till Sverige bör vara 20-25 stotinki (ca 1 kr) minuten. Man ser direkt på telefonens display hur mycket man har ringt för vilket är praktiskt. Enligt uppgift så tar man ca 50-60 stotinki (2,50-3 kr) för detta i tex Sunny Beach, rena rövarpriset! Om du vill ringa länge till Sverige, vänta tills du är i Varna eller Burgas.

Ännu billigare blir det om man går till någon internetsal där det finns möjlighet till att använda Skype eller liknande. Det förutsätter dock att den du vill ringa till också är uppkopplad. Annars så kostar det bara timkostnaden för datorn vilken brukar vara kring 1 leva i t.ex. Burgas och Varna. I turistorterna är det betydligt dyrare tyvärr.

Det finns också kort som fungerar i telefonautomater men de är egentligen bara bra om du behöver ringa lokalt i Bulgarien. Tänk på att det finns två olika slags telefonautomater: blå eller orangea. Anledningen är att det finns två olika telefonbolag och korten som fungerar i de blåa automaterna fungerar inte i de orangea och vice versa.