onsdag 30 maj 2007

Skattefritt

Att lönerna i Bulgarien är lägre än i Sverige är uppenbart för alla. En liten tröst för alla bulgarer är dock att skattetrycket är lägre. Från och med idag kommer alla bulgarer att jobba skattefritt. Med det menas att om man lägger ihop allt man tjänar och hur mycket skatt man betalar så har alla pengar fram till i går gått till att betala skatter och avgifter.

Dagen när man arbetat av sina skatter brukar kallas Tax Freedom Day och är ett sätt att jämföra skattetryck mellan länder. I Sverige får vi fira denna dag först den 8 augusti.

När vi ändå är inne på skattefritt: inte alla har noterat att Bulgarien från och med i år är ett EU-land. Det innebär bland annat att tax-freehandeln har upphört för resenärer mellan t.ex. Sverige och Bulgarien - inga påsar på flyget alltså. Men, nu är det knappast ett jätteproblem för törstiga och ekonomiskt medvetna resenärer eftersom alkoholskatten är mycket låg i Bulgarien - 4,40 leva (20 kr) litern. Detta gör att i välförsedda affärer så håller alkohol nästan tax-freepriser i alla fall. En annan "fördel" med EU-medlemskapet är att införselkvoterna är mycket större. Du kan i och för sig inte ta med dig några påsar som handbagage numera, men även om du så fyller en resväska med allehanda flaskor så kommer du inte i närheten av maximalt tillåten mängd.

Som kuriosa för oss svenskar kan jag nämna att hembränning är tillåten förutsatt att det görs på druvor eller frukt man odlat själv samt att det är för eget bruk. Man måste dock betala skatt för detta och i dagsläget är den 2,20 leva (10 kr) för de första 30 litrarna, därefter betalar man 4,40 leva. Men, det var först i samband med EU-medlemskapet som denna hembränning belades med skatt. Tidigare var en viss mängd skattefri. Faktum är att det har förekommit en hel del protester på gator och torg mot denna skatt som man ser som ett stort ingrepp i människors privatliv.

måndag 28 maj 2007

Karriärslut

Skidskytten Ekaterina Dafovska meddelar att hon kommer att lägga av. Anledningen är sviterna efter en operation av vänster axel och som gör att hon har svårt att komma i position vid skyttet. Skadan i axeln gjorde att hon bland annat fick stå över säsongen 2006/2007.

I en intervju säger hon att skadan gör det omöjlighet för henne att fortsätta. Hon kommer nu att ägna mer tid åt sitt familjehotell Dafovska i vintersportorten Pamporovo. Men hon säger att hon inte vill släppa sporten helt och att hon är erbjuden en plats i styrelsen för Bulgariska biathlonförbundet. Fast hon antyder också att hon hade förväntat sig bättre erbjudanden nu när hon lägger av som aktiv idrottskvinna.

Ekaterina Dafovskas största framgång var när hon tog guld i skidskytte 15 km i OS i Nagano 1998. Hon har även flera medaljer från Europa- och världsmästerskap. Hon blev känd för en svensk publik då hon ofta tävlade med Magdalena Forsberg om medaljerna och titeln i världscupen.

Svartbyggen

Myndigheterna i Nessebar har bestämt att alla olagliga byggnader ska bort från Sunny Beach. Det handlar om ett 40-tal barer, restauranger och affärer. De flesta av dem är uppförda på kommunal eller statlig mark utan tillstånd. Några är till och med uppförda på privat mark.

Tanken är nu att riva dessa då de saknar byggnadslov. Ägarna eller snarare hyrestagarna har fått 14 dagar på sig att utrymma byggnaderna. Dessa har svarat med att det får ske över deras döda kroppar. Anledningen till motståndet är att de betalt stora summor i förskott för att hyra en plats i Sunny Beach. Till exempel kostar en 3-4 kvadratmeters träbarack vid stranden mellan 30 000 till 50 000 leva (150 000 till 250 000 kronor) i hyra för sommarsäsongen. För en restaurang eller bar är hyran/arrendet från ca 100 000 leva (450 000 kronor) och uppåt. Om den ligger på ett av de mer attraktiva ställen kan hyran vara mer än det dubbla.

För att klara av dessa arrenden har många tagit kortfristiga lån och om rivningshotet blir verklighet kommer arrendatorerna att gå i konkurs och riskerar att förlora allt man äger och har. Man har bett myndigheterna att avvakta säsongsslut men de har svarat med att denna olagliga verksamhet måste upphöra omedelbart.

Anledningen till att arrendatorerna inte kräver pengarna tillbaka från uthyrarna är enkel. Eftersom man skrivit kontrakt om en verksamhet som är olaglig kan man inte gå till domstol och kräva pengarna tillbaka. Men, alla inblandade har varit medvetna om verksamhetens olaglighet men eftersom man länge har gjort så samt att man kan tjäna mycket pengar så har man hoppat på tåget även i år. Att hävda att man är offer för bedrägeri kommer inte att hjälpa eftersom personerna bakom den illegala verksamheten vet hur man obstruerar och förhalar en domstolsprocess. Dessutom kan de rent fysiskt vidta åtgärder mot eventuella klagande arrendatorer för att skrämma dem till lydnad. Många av människorna bakom uthyrningsverksamhet och annat är kriminella eller har kontakter med kriminella varför det kan vara direkt farligt att vara uppstudsig.

Det är alltså upplagd för lite action i Sunny Beach i juni

fredag 25 maj 2007

Sozopol

Aftonbladet har en kort artikel idag om ett av mina favoritställen vid kusten - Sozopol.
Köp en flygstol och ordna hotell/privatrum på plats är mitt råd.

torsdag 24 maj 2007

Helgdag

Idag den 24 maj är det den slaviska skrivkonstens och kulturens dag i Bulgarien. Dagen har firats i 150 år men den blev officiell helgdag först 1990. Man firar Sankt Kyrillos och hans bror Sankt Metodhios (Св.св. Кирил и Методий) som räknas som upphovsmännen till det alfabet som fått namn efter Kyrillos - det kyrilliska alfabetet.

Detta är en av de allra största helgdagarna och kan sägas vara det bulgariska folkets nationaldag. Den är lite som en svensk midsommar skulle jag vilja säga.

Denna dag är framför allt skolelevers och stundenters stora helg. Det ordnas stora fester och man håller studentkorteger genom städerna. Det är i och omkring denna dag som alla studentbaler hålls.

måndag 21 maj 2007

Europaparlamentsval 2

Nu när rösterna har räknats så är resultatet följande:
GERB får 21,7 % och 5 platser i Europaparlamentet,
PES (Socialistpartiet BSP + koalitionspartners) får 21,4 % och 5 platser,
DPS får 20,3 % och 5 platser,
Ataka får 14,2 % och 2 platser,
NDSV får 6,3 % och 1 plats.

Tre mitten-högerpartier får enligt följande: SDS 4,7 %, DSB 4,3 % och SSD 0,7 %. Trots liknande partiprogram ställde dessa partier inte upp med gemensam lista. Orsaken är i huvudsak personliga motsättningar mellan partiledarna.

Mest missnöjd med resultatet är det ledande partiet i regeringskoalitionen BSP. Till skillnad mot övriga partier lyckas man inte med att överträffa de siffror man fick i parlamentsvalen 2005. Då fick socialistkoalitionen i vilken BSP är överlägset störst 34 %.

Därför finns det stora inslag av proteströstning i söndagens val. Väljarkåren har straffat sittande parti för dess passivitet när det gäller bland annat korruption. Det låga valdeltagande med 28,6 % följer en europeisk trend med lågt valdeltagande i val till Europaparlament. I Bulgariens fall beror även på en utbredd brist på förtroende för partier och politiker. Ataka har till viss del lyckats få missnöjesröster från både vänster och höger, även om en majoritet av de missnöjda valt sofflocket.

Kommentarerna från politiskt håll är ännu lite avvaktande även om Atakas ledare Volen Siderov har gått till frän attack mot DPS och dess ledare Ahmed Dogan. Enligt Siderov visar valresultatet att det Ataka varnade för håller på att hända nämligen ett gradvist turkiskt maktövertagande via DPS. Ataka är starkt antiturkiskt och hävdar att DPS mer representerar Ankara än Sofia. Ataka är emot Bulgariens medlemskap i EU även om man ligger lite lågt med den ståndpunkten än så länge. Att arbeta mot ett turkiskt medlemskap i EU antyder man är partiets viktigaste uppgift i Europaparlamentet.

Huruvida det blir förändringar i sittande regering på grund av det dåliga resultatet för BSP återstår att se.

Som en konsekvens att DSB inte fick något mandat har partiledaren Ivan Kostov meddelat att han avgår.

---------------------
Jag föredrar att använda de bulgariska namnen på partierna. GERB står för Grazjdani za evropejsko razvitie na Balgarija (Medborgare för en europeisk utveckling av Bulgarien). Det är ett nystartat parti som startats av Sofias nuvarande borgmästare och tidigare inrikesminister Bojko Borisov.
PES står för Platforma evropejski sotsialisti (Plattform europeiska socialister) en tillfällig sammanslutning som domineras helt av socialistpartiet BSP.
DPS står för Dvizjenie na prava i svobodi (Rörelsen för rättigheter och friheter) som främst engagerar bulgarienturkar.
NDSV står för Natsionalno dvizjenie Simeon Vtori (Nationella rörelsen Simeon den andre).
SDS står för Sojuz na demokratitjnite sili (De demokratiska krafternas union) och som leds av den tidigare presidenten Petar Stojanov.
DSB står för Demokrati za silna Balgarija (Demokrater för ett starkt Bulgarien), ett parti som bröt sig ur SDS för några år sedan och som leds av den tidigare premiärministern Ivan Kostov.
SSD står för Sojuz svobodni demokrati (Unionen fria demokrater). Det är ett parti som startats av Sofias tidigare borgmästare Stefan Sofijanski, också han en utbrytare ur SDS.

DPS är i engelsk översättning MRF, NDSV blir NMSS och SDS blir UDF.

söndag 20 maj 2007

Val till Europaparlamentet

Nu har de preliminära resultaten kommit från valen till Europaparlamentet i Bulgarien. Diagrammet visar siffrorna enligt en s.k. exit poll. Att Sofias borgmästare Bojko Borisov skulle ha framgång med sitt nybildade parti GERB var väntat.

Att partiet DPS som i huvudsak företräder de etniska turkarna i Bulgarien också skulle ha framgång var väntat. Eftersom valdeltagandet var lågt – 26% - så skulle DPS gynnas eftersom de har varit duktigare på att engagera sin väljarkår. Att de preliminärt får 22% är mer än en fördubbling jämfört med resultatet i parlamentsvalet 2005.

Att det nationalistiska partiet Ataka också fördubblar sina siffror jämfört med valet 2005 är lite mer oväntat. Men det kan tolkas som en protest mot alla de korruptionsskandaler som seglat upp under året och där sittande regering definitivt kunde ha varit mer aktiv.

Den före detta kungen och sedermera premiärministern Simeons parti NDSV lyckas hänga kvar och får ett mandat och visar att de lyckats formera en kärna av väljare även om det är en klen tröst jämfört med de knappt 50% de fick i parlamentsvalet 2001.
Totalt ska 18 platser i Europaparlamentet fördelas.

Jag får återkomma senare med mer detaljerad analys.

Fotboll!

Igår lördag blev fotbollslaget Levski från Sofia bulgariska mästare för 25:e gången. De vann övertygande mot Lokomotiv Sofia med 5-3 efter bland annat ett hat-trick av Valeri Domotjijski. Därmed hamnade Levski på totalt 74 poäng mot tvåan CSKA:s 69. Trea blev Lokomotiv Sofia också på 69 poäng.

I den bulgariska ligan är de två sofialagen Levski och CSKA dominerande. CSKA har vunnit ligan 30 gånger. På grund av Levskis blå dräkt brukar de kallas för smurfarna. CSKA som har röda dräkter kallas för armeiskite eftersom de traditionellt är den bulgariska arméns lag.

onsdag 16 maj 2007

Om bulgariska språket

Jag har skrivit en artikel/lektion om det bulgariska språket. Den som är intresserad kan förkovra sig här.

tisdag 15 maj 2007

Vilda östern - 3

Ännu ett professionellt utfört mord på en höjdare inom bulgariskt näringsliv skedde den 13 maj. Aleksandar Tasev sköts i sin bil med två kulor i huvudet i stadsdelen Bojana i Sofia. Han är i Bulgarien kanske mest känd som ägare till elitserielaget i fotboll Loko Plovdiv.

En märklig omständighet är att två tidigare ägare till detta fotbollslag också mördats. Tasev var Bulgariens körsbärskung och hans firmor ansvarade för 80 % av exporten av körsbär. Han var också ägare till bland annat några fabriker för skor, persienner med mera liksom till företag inom bygg- och transportbranschen – klassiskt skumma branscher i Bulgarien. Under de senaste åren har Tasev gett sig in i två branscher som hör till de allra mest lönsamma: turism och metangas.

Motivet till mordet kan antagligen hittas där eftersom det är branscher med redan etablerade aktörer. Dessa aktörer har knappast sett med välvilja på ännu en konkurrent som försöker rycka brödet ur munnen på dem.

I turistbranschen har Tasev kontrollerat hotell som tidigare tillhörde den så kallade VIS-gruppen. VIS-gruppen var en mer eller mindre kriminell grupp som hade sitt ursprung i olika försäkringsbolag vars affärsidé i praktiken var beskyddarverksamhet. Ett av dessa hotell, Svezjest, i Sunny Beach är faktiskt granne med ett av Jankovs hotell, Hrizantema. Jankov mördades några dagar tidigare (se bloggpost längre ned).

Det finns också en version att mordet är en uppgörelse för narkotikaaffärer.

Att även Tasev har haft kontakter med höga politiker är nog ganska säkert. I valet 1997 var han överst på valsedeln i staden Kjustendil för det Bulgariska business blocket BBB. Det var nog ingen slump att i den bil som Tasev mördades i hade ett parkeringstillstånd för det Bulgariska parlamentet som tillhörde en parlamentsledamot i den styrande koalitionen, Trifon Mitev.

söndag 13 maj 2007

Öststatsmusik

Så, äntligen sitter vi med resultatet från den stora Schlagerfestivalen. Besvikelsen vet inga gränser från en svensk horisont och ord som praktfiasko och skandal känns futtiga. Aftonbladet med flera dödförklarar med sumobrottartung insikt hela fenomenet. Jag förväntar mig nästan ett rop på FN-trupp nästa gång för att försäkra att alla parter håller sig till den goda smaken och skickar musik som kan passera den svensk-nordiska schlagerinkvisitionen.
Indignationen över den ”öststatliga” kompisröstningen är monumental. Man kan ju dock undra varför den östliga varianten är så mycket sämre än den nordiska. Kanske vår variant är bättre. Den är ju så … svensk!

Bloggare och kommentatorer visar att man sov sig igenom hela nutidsorientering de senaste femton åren. Ur högen väljer jag Markus Larsson, klarsynt analytiker på Aftonbladet: ” Därför kommer alltid bidragen från forna Jugoslavien eller forna Sovjetunionen eller Centraleuropa ha en enorm fördel, oavsett hur de låter.”

Om någon för tio-tolv är sedan hade trott att Kroatien skulle ge Serbien en tolva i schlagerfestivalen så hade denne blivit idiotförklarad. ”Hatet går ju så djup” eller hur var det nu? Om vi inte lyckas se det anmärkningsvärda i detta så förtjänar vi en kollektiv dumstrut och ställer oss i samma skamvrå i vilken vi vill placera ignoranta amerikaner. Att fortfarande tro att hela ex-Jugoslavien är en slags mental och kulturell enhet är ju att inte fatta någonting. Tvärtom så visar schlagerfestivalen att människor ibland kan bortse från regionala konflikter och tankemönster och gilla det som ”de andra” gör. Man ska vara svensk för att inte se hur stort detta är uppenbarligen.

Jag förstår att det tar emot när våra åsikter och vår smak utmanas, eller rent av ifrågasätts. Vår attityd är lite nedlåtande mot öst. Vi ser dem lite som den fattige/obildade kusinen från landet som nyligen bytt Trabanten eller hästkärran mot en begagnad Mercedes. När dessa kusiner kollektiv röstar ut ”västliga” låtar ur festivalens övre del, då tar det emot.

En anledning till Östeuropas framgång är att många östeuropéer bor utanför det egna hemlandet. Bara i Bulgariens fall så bor upp till 10% i något annat europeiskt land. Det ger onekligen en stor röstpotential. Turkarna i Tyskland är ju naturligtvis förklaringen till turkarnas tolva.

Sedan så är ju denna festival fortfarande någonting stort i Östeuropa. Att delta och komma långt fram betyder fortfarande någonting. Schlagerfestival engagerar. I det flesta västländer så ser man ju festivalen mest med en gäspning och de flesta har knappt noterat vad som hänt – förutom i Norden då.

I Bulgariens fall har evenemanget rapporterats med nästan ”svensk” hysteri. Man har trott att man haft en god chans med sin låt Voda (Vatten), trots dess etnoprägel. Femteplatsen är ett slags erkännande och man är nog ganska nöjda trots allt. Det blir nog ett stort mottagande för Elitsa och Stojan när de återvänder till Sofia. Det är värt att notera att den bulgariska låten plockade poäng i många länder där det knappast bor många bulgarer. Att grannländerna gav poäng beror mer på att man diggar musikstilen än att man hyser varma känslor för Bulgarien.

Den bulgariska uttagningen liknade annars i mångt och mycket den svenska. Likt Sverige så var det väldigt få av de kända och etablerade artisterna som ställde upp. Den bulgariska duon Elitsa och Stojan var knappast särskild kända namn innan festivalen. De flesta andra som ställde upp i uttagningen hörde till Bulgariens gärdsgårdsserie för artister. Alla de stora bulgariska namnen saknades. Även utan denna mediokra medtävlan så tyckte jag att Voda stack ut och skulle kunna ha en chans i större sammanhang. Låten vann också överlägset den nationella uttagningen.

torsdag 10 maj 2007

Vilda Östern – del 2

Igår kväll den 9 maj sköts ordföranden i Nessebars kommunfullmäktige, Dimitar Jankov, till döds i Burgas. Gärningsmannen är fortfarande okänd.

Motivet till dådet är okänt men att det har koppling till Jankovs stora ekonomiska intressen i framför allt Sunny Beach är troligt. Sunny Beach hör till Nessebars kommun och alla viktiga beslut rörande turistorten fattas i Nessebar. Dimitar Jankov var en känd maktfaktor i regionen och styrde i princip Nessebars kommun efter att den tidigare borgmästaren, Nikolaj Trifonov, i staden avgick och Jankov lyckades tillsätta en till sig lojal person på posten.

Jankov är ägare eller har andra intressen i flera hotell eller annan verksamhet i Sunny Beach. Han figurerar i ett stort antal firmor. Han är också styrelseledamot i två turistorganisationer vilkas syfte i princip är att bedriva lobbying i Sofia och lokalt.

Jankov och Nikolaj Trifonov har legat i konflikt en längre tid vilken har skärpts de senaste månaderna. De spekuleras i att det är denna konflikt som ligger bakom mordet. Både Jankov och Trifonov har stora intressen i turistbranschen kring Sunny Beach. Eftersom Jankov har suttit med i praktiken oinskränkt makt över Sunny Beach en tid kan man anta att han i egenskap av politiker fattat beslut om, eller beviljat tillstånd för saker som gynnat honom själv men varit till skada för Trifonov och andra.

Jankov har också sedan en viss tid varit föremål för utredning hos åklagare i Burgas för utfärdande av oriktiga tillstånd. Det har framför allt rört byggnadslov på falska grunder för parkområden och gator i Sunny Beach. Dessutom har Jankov godkänt dessa personligen utan att blanda in kommunfullmäktige.

1997 misstänktes Jankov för att vara inblandad i ett attentat mot den dåvarande borgmästaren i Nessebar. Han satt häktad i en vecka men slapp ställas inför rätta. Det vittne som hade pekat ut honom dog sedermera i en brand. Jankov har aldrig dolt sin vänskap med Burgas knarkkung nummer ett, Mitio Otjite och som ofta höll till i Sunny Beach. Mitio sitter numera häktad misstänkt för narkotikabrott. Jankov var också vän med en av Sofias mäktigaste ”maffialedare”, Ivan Todorov-Doktora som mördades för ett halvår sedan.

Ovanstående historia är ett typiskt exempel på hur politik och kriminalitet vävs in i varandra. Man blir politiker för att få inflytande över beslut som påverkar ens ekonomi. Det är bra för affärerna att bli politiker. Detta gör också att kriminella lätt får inflytande i politiken. Jankov är i och för sig lite ovanlig eftersom han uppenbarligen är en politiker, gangster och företagare i samma person. Kriminella brukar ofta hålla sig lite i bakgrunden i politiken och därifrån påverka. Troligen kommer detta mord inte att klaras upp. Statistiken säger att av de senaste 150-talet ”gangsterrelaterade” brott de senaste åren så har inget klarats upp. Så stort är den kriminella sfärens inflytande på politik och rättsväsende i Bulgarien.

tisdag 8 maj 2007

Trafikdöden

Ett stort problem i Bulgarien är läget på vägarna. Statistiken är förfärande: varje år omkommer drygt tusentalet personer och kring 10 000 skadas i 80 000 olyckor. Jämför med Sverige som 2006 hade 440 omkomna. Per 1 miljon invånare blir det 55 för Sverige och 136 för Bulgarien. Det kan tyckas att det bara är lite mer än dubbelt ”så illa” i Bulgarien men man måste komma ihåg att man kör mycket mindre bil i Bulgarien eftersom det är dyrt för medelbulgaren att köra bil. Jag har ingen tillgänglig statistik men risken att skadas eller dödas i den bulgariska trafiken per körd kilometer är uppenbarligen många gånger större i Bulgarien än i Sverige. Till skillnad från Sverige sker många dödsolyckor i stadstrafik.

Anledningarna är många. Vägstandarden är låg med mycket gropar, hål och sprickor. Även förhållandevis viktiga vägar kan vara förvånansvärt smala och krokiga. Många vägar har också alléer vilket gör att om du kör av vägen så är risken stor att du kör in i ett träd. Överhuvudtaget finns det mycket saker att köra in i kring vägarna. Skyltningen har klar ”utvecklingspotential”. Ute på landsbygden kan nästan vad som helst dyka upp på vägen: djur, kärror m.m., allt utan belysning och reflexer.

En annan viktig anledning är själva körkulturen. Att köra fortare än förhållandena medger är vanligt. Chansartade omkörningar sker hela tiden. Det finns en slags nonchalans och attityd av att ”går det så går det”. Bältesanvändning går trögt även om det är bättre än tidigare. Det uppfattas dock fortfarande som ganska fjolligt att använda bilbälte. Ett stort problem är rattfylla. För många är det fortfarande helt okey att ta bilen till krogen/diskot och sen köra hem, gärna i rallyfart med bilen fylld av kompisar. Detta är dock inte bara ett ungdomsproblem, utan den attityden förekommer hos alla typer av människor, tråkigt nog även bland yrkeschaufförer.

Dessutom är bilparken föråldrad och inte alltid i bästa skick.

För att motverka detta gör polisen allt fler kontroller. Man har kampanjer i media. Dock går det trögt att ändra attityder. Kontrollerna uppfattas mest som ett sätt att klå folk på pengar eller för att kräva mutor. Att rensa upp längs vägarna har man inte ens börja fundera på, delvis eftersom reparation av själva vägarna naturligtvis är mer prioriterat. Delvis också eftersom det Bulgariska vägverket inte riktigt ser sig som en viktig part i arbetet med trafiksäkerhet. Det ses mest som en polisiär fråga.

Klart är i alla fall att om du ska köra bil i Bulgarien de närmaste åren så gäller det att vara fortsatt alert och hålla koll på både trafik och väg.

Uppdatering 2007-05-30: SVD har en artikel om bilåkning och risker i Europa. Där finns lite statistik för andra EU-länder.

Uppdatering 2008-03-19: DN har en artikel om trafikdöd i Europa men tyvärr saknas siffror för Bulgarien. Siffrorna för Sverige är dock andra och "bättre" än de jag har i bloggposten.

måndag 7 maj 2007

Traditioner: Gergiovden

Den 6:e maj är det helgdagen Gergiovden (Гергьовден) i Bulgarien. Den har fått sitt namn efter St. Göran, (Georgi Pobeonosets Георги Победоносец). Det är en nationell helgdag av vikt. Den inträffar när naturen står som mest i blom och markerar början på sommarhalvåret. Den är också ägnad åt boskapen. Traditionellt börjar mjölkning nu vilket också innebär början på säsongen för tillverkning av ost, framför allt fårost, som är ett av de allra viktigaste livsmedlen i Bulgarien. Utan ”sirene”, fårost, är ingen måltid komplett i Bulgarien. Den viktigaste rätten på matbordet denna dag är dock lamm.

Många av traditionerna denna helgdag är inriktade på hälsa och fruktsamhet och har vissa likheter med det svenska midsommarfirandet. Man binder bl.a. kvistar och blommor eller samlar dagg, allt för att främja hälsa och fruktbarheten. Det anses också att magi mot det onda är synnerligen stark denna dag. Tron på magi och övernaturliga fenomen är stark även i det moderna Bulgarien.

Det är också den Bulgariska arméns dag vilken faktiskt firas rätt ordentligt med många parader och uppvisningar.

Det är också den största romska helgdagen. Hos romerna, framför allt hos muslimska romer, kallas dagen för Ederlezi. Faktum är att även de muslimska romerna hedrar St. Göran denna dag. Traditionellt markerade Gergiovden början på nomadlivet efter vintern. Det var också på denna dag som man förr i tiden tecknade nya kontrakt för säsongsarbete, inte alltför olikt hur det var för de svenska statarna.