fredag 27 april 2007

Silikonturism

Varför inte kombinera sol med silikon. Flera plastikkliniker överväger att skapa särskilda ”charterpaket” för turister som vill fixa till kroppen till ett billigare pris. Anledningen är förstås att Bulgarien förmodligen har europas billigaste plastikoperationer samtidigt som kvalitén är jämförbar med övriga Europas. Dessutom är plastikoperationer redan ganska vanliga i Bulgarien varför det finns såväl kliniker som erfarna kirurger på plats. Många utlänningar opererar sig redan i Bulgarien vilket visar sig bland annat genom att sökorden bulgaria cosmetic surgery på Google ger 308 000 träffar.

torsdag 26 april 2007

Massturism

I år kommer turistorten Sunny Beach (Слънчев бряг Slântjev brjag) att bli en av Bulgariens största befolkade orter. Totalt finns ca 100 000 sängplatser på knappt 200 hotell. Till detta tillkommer ca 62 000 lägenheter. Det gör att i området kommer det att som mest bo mer än 175 000 personer/turister vilket är nästan lika många som bor i Burgas.
Risken att känna sig ensam är alltså liten. Lite tråkigare är att ställen som dessa allt mer inte har någonting gemensamt med landet de ligger i. De blir som ett eget universum. Om det är bra eller dåligt överlåter jag däremot åt var och en att bestämma själv. Man åker inte till Sunny Beach för att uppleva det genuina Bulgarien vilket nog de flesta är väl medvetna om och lite party är inte alltid fel.


Ett lite roligare Slântjev brjag?

lördag 21 april 2007

Vädret i Bulgarien

Nu har jag testat med att lägga in en tabell till höger på sidan med vädret i några bulgariska städer, hoppas det funkar...

fredag 20 april 2007

Dagens länktips

Eftersom de flesta (förmodade) läsarna här är de som funderar på att semestra i Bulgarien kommer jag med ett litet länktips.
Här finns lite smått och gott för den hugade turisten.

torsdag 19 april 2007

Säsongsupptakt Golden Sands

En nyhet i Golden Sands i år är att någon har kommit på den lysande idén att bygga en 32 meter hög kopia av Eiffeltornet mitt i Golden Sands. Syftet med detta är att .... hm, jag får återkomma.
Annat nytt för i år är att en exklusivare fiskrestaurang, Nirvana, kommer att öppna. Där kommer man att tillaga havets läckerheter direkt på kolgrill eller häll. Blir säker gott, men jag antar att det inte är billigt. Men, det kan i alla fall kanske bli ett alternativ till övriga restaurangers oljeberikade och kryddfria utbud.
Ett nytt, mindre "nöjesfält" kommer också att finnas i år. Där erbjuds exklusiva aktiviter som minigolf, bungyjump och annat. Eftersom man plöjt ned 5 miljoner kronor på detta så förmodar jag att inte heller det kommer att bli ett billigt nöje.
Kanske mer intressant är en slags vattenpark, Aquapolis. Priserna är redan klara: personer över 120 cm = 25 lv, mellan 91 till 120 cm = 9 lv och 90 och under = gratis. Jag förmodar att det kommer att röra sig om bulgariska centimetrar. Nå, hur som helst, för dessa pengar för man uppleva en konstgjord flod med vattenfall, vattenruschkanor, bassänger och restauranger. Man kommer även att erbjuda jacuzzi och vattenmassage. Ja, ni kan ju se själva här

Turistsäsong

I morgon den 20 april startar turistsäsongen officiellt. President Stanisjev kommer vid hotell Admiral i Golden Sands officiellt förklara årets sommarsäsong öppen. Där kommer han även att lyssna på synpunkter från folk i branschen som att t.ex. varför det knappt finns några skyltar som talar om hur man kör till Golden Sands.

Igår blockerade ett hundratal hotellägare vägen från Sunny Beach till Sveti Vlas och Elenite i 10 minuter. De protesterade mot byggandet av en privatbyggd vattenledning i området som de anser kommer att tappa av så mycket vatten från huvudledningen att Sveti Vlas och Elenite riskerar att torrläggas.
De ifrågasätter också om byggnationen överhuvudtaget gått lagligt till. Dessutom har byggnationen förstört asfalten på den enda asfalterade vägen till Sveti Vlas och Elenite. Kommunen hälsar att de är övertygade att byggbolaget kommer att fixa till vägen inom en vecka. Mitt tips är att om du kan så välj en buss med rejäl stötdämpning i år...

tisdag 17 april 2007

Taxipriser

Taxi i Bulgarien är ett äventyr, i synnerhet kring turistorterna. Egentligen är taxi billigt och i Varna där jag normalt hör hemma gäller följande priser:
Dagtaxa: 0,79 lv startavgift sedan 0.59 lv/km
Nattaxa: 0,99 lv startavgift sedan 0.69 lv/km
Sedan tillkommer 0,20 lv per minut när man står still/väntar.
1 lv = 4,60 kr (20 lv är ca 100 kr)
Detta gör att jag tar mig runt i Varna på normalt ca 15 spänn.
Men, taxibranschen verkar enligt naturlag vara skum så ock i Bulgarien. När turistsäsongen närmar sig stormar svarttaxin från hela Bulgarien Svartahavskusten även om de flesta kommer från närområdet.

Dessa chaufförer (eller snarare bedragare) kan kräva så mycket som 10-15 lv kilometern (50-70 kr). En tur mellan Sunny Beach och Elenite kostar ca 40 lv (nästan 200 kr) för en mil, rena rånet enligt bulgariska förhållanden. Om man inte gjort upp om priset i förväg kan det dra iväg ännu mer. Dagligen utbryter bråk mellan taxichaffisar och resenärer pga. orimliga priser.
Mellan dessa svarttaxin och yrkeschaffisar råder rena kriget. Om en svartåkare skulle närma sig en ordinarie ”taxistolpe” kan det hända grejer. Det har hänt att stora polisinsatser fått krävas för att upprätthålla ordningen (fast var det inte så på Arlanda nyligen?)
Taxiorganisationerna kräver att samhället ingriper och helt enkelt förbjuder tillträde för svarttaxi i och omkring turistorterna. Dessa svartchaffisar behöver inte betala den månatliga taxan på 1000 lv som krävs för yrkestrafik i turistorterna.
Nu är bilden inte helt så svart-vit heller eftersom det ändå rör sig om Bulgarien. Även yrkesförarna saltar notan rejält och brukar kräva 5-10 lv kilometern (alltså en tiodubbling av normalpriset). Naturligtvis kör man utan påslagen taxameter. Om du kräver kvitto får du i bästa fall en oförstående blick, i sämsta fall en snyting. Som ursäkt så säger man att taxametern just idag har gått sönder även om en del förare sägs svara mer uppriktigt att man skördar på sommaren för att leva på vintern.
Detta gör att om du till exempel tar en taxi från Burgas till Sunny Beach så kan du få betala 25 lv eftersom det då är möjligt att hitta en taxi för normalpris med lite tur (eller snarare mycket?). Åt det andra hållet kommer du däremot att i värsta fall åka på en nota på upp till 300 lv om du åker svart och oförhandlat. Det är i praktiken helt omöjligt att hitta någon som kör till något som liknar normalpris från en turistort.
I Varna finns 2500 taxibilar normalt men under sommaren fördubblas de. Till dessa ska läggas till svarttaxibilarna ”bakshite” (av bakshish dricks/muta). De är specialiserade på utlänningar och turister eftersom de inte har nån koll på vad en taxi borde kosta. Om du beställer en körning inom Varna kanske du kommer undan med dubbla priset. Om du däremot begär en körning till en turistort som Golden Sands så kan det bli hur dyrt som helst om du inte förhandlar i förväg (vilket man också bör göra inom Varna).
Många av dessa svarttaxin hittar man kring busshållplatser där de försöker ragga kunder. Undvik framför allt bilar som inte ser ut som taxibilar. Det är inte ovanligt att de som kör dessa bilar är kriminella och det hela kan sluta med mer än bara en saltad nota. Mitt tips är att alltid ta bussen om möjligheten finns. En biljett Golden Sands till Varna är dessutom ca 7 kr och ”taxipengarna” som blir över räcker till en rejäl middag med dryck i Varna.
Det kan tilläggas att situationen i Sofia också är problematisk men att det aldrig når nivån vid Svartahavskusten. Fast från flygplatsen får man passa sig. Sofia är dock ingen turiststad varför andelen ”opportunistiska” chaffisar är lägre.

Rekryteringsproblem

Detta inlägg har lite bäring på föregående. Parlamentets semesteranläggningar har svårt att rekrytera personal. Ingen är intresserad. Anledningen är dock ganska så "bulgarisk".
På dessa anläggningar betalar semestrande parlamentledamöter och liknande inte med pengar, utan med förköpta kuponger. Det gör att servitörer och annan personal inte kan skaffa sig extrainkomster med saltade notor vilket annars inte är ovanligt. Dessutom blir det ju naturligtvis mindre dricks eftersom ingen behöver hala upp plånboken när middagen är över.

Arbetsbrist

Det skrivs mycket nu om den arbetskraftsbrist som finns vid Svarta havskusten. Detta är inget nytt fenomen men tycks bara bli värre för varje år. Grundproblemet är att i turistbranschen söker man folk som är erfarna och språkkunniga (gärna unga och snygga också). Att läsa kravprofilerna i jobbannonserna är närmast en surrealistisk upplevelse. Du ska vara ung (naturligtvis), erfaren samt tala tre språk flytande. Samtidigt erbjuder man skräplöner kring 300 leva/månaden (1 500 kr). Lönerna ligger i och för sig kring medellönen för Bulgarien, men problemet är att dessa unga och språkkunniga människor kan få bättre betalt nån annanstans, framför allt kan de jobba i andra länder för betydligt bättre löner. Självklart så gör de naturligtvis detta istället för att slita arslet av sig 6 dar i veckan och med minst 12-timmars arbetsdag. Ett begrepp som personalvård existerar inte i Bulgarien, utan man kör mer med "management by fear" vilket naturligtvis inte funkar så bra när man har rekryteringsproblem.
På ett sätt har turistindustrin blivit för stor för Bulgarien. Varken infrastruktur och personalförsörjning räcker till. I slutändan så drabbar de turisterna. Det finns ett stort tryck att ta ut mer pengar ur turisterna från alla aktörers sida men det är en vansklig balansgång med höga insatser. Kvalitétskraven är inte så där jättehöga från turisternas sida eftersom det fortfarande är rätt så billigt, men jag tycker att nån slags smärtgräns börjar bli tydlig.
Man har redan börjat importera en del personal från Filippinerna och Thailand men det är knappast lösningen på problemet i slutändan.

torsdag 12 april 2007

Köpa hus

Det har blivit våldsamt populärt att köpa hus i Bulgarien, framför allt i svartahavsregionen. Bara i Varnaområdet finns det 388 mäklarfirmor som vill vara med att skära guld med täljkniv. Den största gruppen bostadsköpare, förutom bulgarerna själva, är britterna. Många brittiska pensionärer har börjat intressera sig för Bulgarien när priserna i t.ex. Spanien och Frankrike gått genom taket.
Många ser det som en bra investering då det fortfarande går att köpa attraktiva fastigheter till ett bra pris. Eftersom det är en rätt så krånglig procedur att köpa fastighet så klarar man sig normalt inte utan mäklarhjälp. Dessa mäklare tar dessutom rätt bra betalt för sina tjänster, men du har som regel inget val. En del köpare (ett fåtal faktiskt) har blivit blåsta och det kanske lite märkliga är att det i några fall är brittiska mäklare som misskött sig. De har utnyttjat föreställningen att köparen tycker det känns tryggare att använda en landsman och hans mäklarfirma. Tipset är att aldrig låta svada ersätta goda referenser.
Intresset hos svenskar är fortfarande rätt så avvaktande.

söndag 8 april 2007

Traditioner: Påsken


I år sammanfaller den protestantiska, katolska och ortodoxa påsken vilket är ovanligt. Likt i många andra länder är det sammankopplat med många traditioner; både kyrkliga och folkliga. Påsken firas normalt i tre dagar i Bulgarien. Liksom i Sverige så är påsken den stora ägghelgen. Man färgar och målar ägg på skärtorsdagen, Veliki tjetvărtăk, eller på lördagen, Velika săbota.
Enligt gammal tradition ska mormor/farmor i huset rita ett kors på pannan på barnen med ett rödfärgad ägg. Detta ska bringa hälsa och hålla barnen friska. Ägget förvaras sedan framför en ikon i lådan som man förvarar hemgiftskläderna. Alternativt kan man gräva ned det mitt i en åker för att få skydd mot hagel.
Påsken är också förknippat med bröd bakat på surdeg och som går under olika benämningar i Bulgarien. Brödet dekoreras ofta med ägg. Man äter också en slags sockerkaka, kozunak.
Den midnattsmässa som hålls till påskdagen är ganska populär. På påskdagen hälsar man alla med Hristos voskrese! Kristus är återuppstånden. Man svarar då med Voistinu voskrese! Han är sannerligen återuppstånden.

tisdag 3 april 2007

Vilda östern

Det skrivs ofta om maffia och kriminalitet i Bulgarien. Jag tycker att det för det mesta är överdrivet. Risken att råka ut för kriminalitet är inte större än i Sverige. Men igår hände något som faktiskt är mycket ovanligt när två förbipasserande blev skadade vid en skottlossning i Burgas centrum.

Upprinnelsen var ett bråk vid ett diskotek några dagar tidigare. När de inblandade senare möttes i Burgas centrum 2 april drog två personer kniv. En av de angripna drog då pistol och avfyrade ett antal skott när ytterligare knivbeväpnade personer dök upp.

Detta är en mycket ovanlig händelse i Bulgarien. Att kriminella mördas är inget ovanligt i och för sig, men då rör det sig om direkta attentat som inte drabbar "oskyldiga". Däremot är detta exempel på den gängkriminalitet som finns. Man kan knappast tala om maffia, utan den organiserade brottsligheten är inte mer maffia än vad t.ex. gängkriminaliteten i Sverige är maffia.

söndag 1 april 2007

Traditioner: Tsvetnitsa


Idag firar man Tsvetnitsa i Bulgarien. Då ska man dekorera med videkvistar som symbolisera de palmblad Jerusalems invånare mötte Jesus med på denna dag.
Dessa videkvistar anses skydda mot ont och har en skyddande och stärkande förmåga.
Idag har alla som har namn efter någon blomma eller annan växt namnsdag. Blomma heter på bulgariska tsvete och därav kopplingen. På bilden intill visas en videklädd flicka i traditionell utsmyckning och videkvistar.

Traditioner: Lazarovden


I lördags var det Lazarovden, Lazarusdagen. Den heter så efter Lazarus som väcktes åter från de döda av Jesus. Dagen hedrar också det bulgariska helgonet Lazar (Lazarus) på bilden intill som dödades 1802 .


Dagen är förknippad med starka traditioner. Det är då giftasvuxna kvinnor i sällskap med småflickor går runt till hemmen i byn och önskar hälsa, god skörd och ej betungande dagar. Dessa kvinnor får inte gå in i ett hem där någon nyligen dött eftersom Ärkeängeln då kan ta någon till sitt rike. När kvinnorna är klara så samlas alla på bytorget för traditionell dans.